latinica  ћирилица
07/02/2018 |  10:34 | Аутор: РТРС

Аустријанци неће раднике из Хрватске

Шеф аустријског Јавног завода за запошљавање Јоханес Коф противи се запошљавању хрватских радника и упозорава да би, у случају отварања тржишта рада, из Хрватске одмах дошло 10.000 незапослених.
Радници - Фото: РТРС
РаднициФото: РТРС

Аустријанци се боје да ће све већа незапосленост у Хрватској приморати велики број хрватских држављана да посао траже управо у Аустрији.

Коф је на свом блогу поручио да би продужење ограничења за још двије године вјероватно ријешило проблем, јер би тада незапосленост у Аустрији могла бити много мања, а и ситуација у Хрватској би се до тада могла побољшати. Одлука о томе хоће ли се за још двије године хрватским држављанима на аустријском тржишту рада продужити ограничења биће донесена до 1. јула.

Ако Аустрија одлучи да тржиште рада, ипак, не отвори за радну снагу из Хрватске, ту одлуку ће морати да објасни Европској комисији. Аустријски подаци говоре да сваке године расте број хрватских радника у Аустрији. Прошле године запослено је 28.000 радника из Хрватске тако да Аустријанци страхују да би странци могли истиснути домаће раднике.

Извор: СРНА