latinica  ћирилица
07/02/2018 |  10:14 ⇒ 16:26 | Аутор: РТРС

Нема преноса надлежности у области банкарске супервизије

Министарство финансија Републике Српске оштро осуђује произвољне интерпретације Допунског писма намјере са Међународним монетарним фондом и одбацује нетачне тврдње о намјери потписивања писма у дијелу који се односи на меморандум којим се уређује Стални одбор за финансијску стабилност.
Влада РС - Фото: РТРС
Влада РСФото: РТРС

Стални одбор за финансијску стабилност успостављен је поменутим меморандумом још 2009. године, по избијању свјетске финансијске кризе, и функционише као платформа за размјену информација о ризицима у финансијском сектору, у циљу предупређења кризе финансијског сектора, саопштено је из Министарства.

У саопштењу је наведено да је поменути одбор формиран као помоћно тијело Фискалног савјета БиХ, без права на доношење било кавких одлука из надлежности банкарске супервизије, а чине га ентитетске агенције за банкарство, ентитетска министарства финансија, Централна банка БиХ, Агенција за осигурање депозита и Министарство финансија и трезора БиХ, као представник Фискалног савјета БиХ.

Из Министарства наводе са је доношењем новог Закона о банкама 2016. године, на свеобухватан начин уређено реструктурисање системских банака, који поступци су у искључивој надлежности ентитетских агенција за банкарство, и да је у том смислу потребно постојећи меморандум о стабилности финансијског сектора осавременити.

"Предвиђеним ажурирањем и допуном постојећег меморандума неће се Одбору за финансијску стабилност, нити Централној банци БиХ, као једној од равноправних чланица овог одбора, дати било каква надлежност у области супервизије или реструктурисања системских банака", наведено је у саопштењу.

У саопштењу је наведено да све чланице Сталног одбора за финансијску стабилност, укључујући и ентитетске агенције за банкарство и даље поступају искључиво у складу са својим уставним надлежностима и законским овлашћењима у области надзора како системских, тако и банака које немају тај предзнак.

"Такође, нови Закон о банкама Републике Српске утврдио је недвосмислене обавезе и увео нова надзорна овлашћења Агенције за банкарство Републике Српске у питању посебних регулаторних захтјева према системским банкама. У том смислу, Агенција је дужна да у сарадњи са Агенцијом за банкарство ФБиХ и Централном банком БиХ међусобно усагласи критеријуме за утврђивање властите методологије за идентификовање системски важних банака, како би своје нове регулаторне захтјеве и надзорна овлашћења, у будућем периоду усмјерила према конкретним банкама", саопштено је из Министарства финансија Српске.

Из Министарства истичу да је све ово уобичајена пракса сарадње супервизора банкарског сектора, како на домаћем банкарском тржишту, тако и у међународним оквирима.

Портал Капитал је објавио да се Влада Републике Српске, у најновијем допунском Писму намјере које је БиХ упутила Међународном монетарном фонду, обавезала на потписивање Меморандума о разумијевању о финансијској стабилности, којим је предвиђена размјена информација и сарадња на пољу супервизије банака између Централне банке БиХ, Агенције за осигурање депозита и ентитеских агенција.

Капитал је објавио се да је у новом допунском Писму намјере, које је ММФ-у упућено 29. јануара, наведено да је једна од кључних реформи која има за циљ јачање сарадње и размјене информација међу институцијама у финансијском сектору, припрема Меморандума о разумијевању о финансијској стабилности под покровитељством Сталног одбора за финансијску стабилност.

Овај портал наводи да се Меморандумом угрожавају надлежности Републике Српске и да се Централна банка БиХ појављује као главни актер банкарског и финансијског сектора, иако нема законских могућности да обавља контроле или надзор субјеката обухваћених супервизијом агенција за банкарство.

Допунско писмо намјере можете прочитати овдје.