latinica  ћирилица
07/02/2018 |  09:19 | Аутор: РТРС

Ђурић: Сједница СБ УН-а-прилика да се изнесе истина о страдању Срба

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић оцијенио је да је сједница Савјета безбједности УН о Косову и Метохији прилика да се изнесе истина о страдању Срба у Покрајини и да је Србија добро представљена.
Марко Ђурић - Фото: ТАНЈУГ
Марко ЂурићФото: ТАНЈУГ

"Одржавање седница Савета безбедности УН ужасно нервира сепаратисте јер доказује да ништа на Косову и Метохији није решено, иако су покушали да реше статус. На нивоу светске организације и за већину становништва ове планете, та тема није регулисана како њима одговара", рекао је Ђурић поводом данашњег представљања извјештаја генералног секретара УН Антонија Гутереса о раду Унмика.

Ђурић је за РТС рекао да Стратегији Европске комисије о проширењу на Балкан показује да Србија заузима боље мјесто у међународној заједници и да јој је углед порастао, што много значи по питању борбе за очување Косова и Метохије.

"Није чудо што су у Приштини помало љубоморни. Добар однос са ЕУ је важан због укупног спољнополитичког положаја Србије. Међутим, волео бих да се и заједница српских општина /ЗСО/ чешће спомиње у свим документима у којима се од Приштине захтева сарадња. ЗСО недовољно често истичу у први план", каже Ђурић.

Он је рекао да Београд, упркос тврдњама из Приштине, није добио ниједан документ о истрази убиства лидера Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" Оливера Ивановића.

"Јуче сам разговарао са свим надлежним институцијама. Нико није добио ниједан податак из Приштине. То много говори о карактеру истраге и намери оних који је воде. Ту нешто није како треба", навео је Ђурић.

Извор: СРНА