latinica  ћирилица
07/02/2018 |  09:17 | Аутор: РТРС

Кафа побољшава учинак вјежбања

Јутарња кафа многима представља свакодневни ритуал. Ни међу онима који вјежбају редовно, испијање кафе прије тренинга није риједак случај. Многи тврде да им она даје додатни подстицај када крену у теретану.

Резултати неколико истраживања показали су да кафа може да побољша учинак вјежбања. Конзумација одређене количине кафе контролише производњу слободних радикала. Кафа нас, због тога, чини активнијим и мање уморнима, што за посљедицу има већу ефикасност вјежбања.

Унос кофеина побољшава перформансе код вјежби издржљивости, што се односи и на тимске спортове. Међутим, многи стручни медији који су се бавили овом темом сложни су у закључку да учинак кафе у спортовима и вјежбама високог интензитета кратко траје, као и да још увијек није до краја проучен.

Дејство кофеина у људском организму почиње 25 до 30 минута послије конзумације. Прије почетка вјежбања најбоље је конзумирати кафу без шећера. Они који воле слађу кафу, требало би да је засладе стевијом умјесто шећера.

Слично важи и за млијеко, па би умјесто стандардног крављег требало да изаберите оно са мање масти, бадемово или рижино. Тиме се избјегава непотребан унос "празних калорија", које не садрже никакве храњиве материје.

Извор: Б92