latinica  ћирилица
07/02/2018 |  08:30 ⇒ 08:31 | Аутор: РТРС

Представљена књига "Иво Андрић. Историја и политика"

У Београду је представљено вриједно ново издање утицајног издавача књига "Иво Андрић. Усторија и политика", Прилог проучавању југословенских и српских политичких и културних односа са Аустроугарском, Њемачком и Аустријом, аутора Душана Глишовића, професора германистике на Филолошком факултету Универзитета у Београду.
Иво Андрић - Фото: РТРС
Иво АндрићФото: РТРС

О књизи су, осим њеног аутора, говорили и професори Драган Стојановић, Гојко Тешић и Петар В. Арбутина.

Арбутина је подсјетио на то да ово дјело истовремено представља и својеврсни наставак Глишовићевог читања Андрића, започетог првим томом књиге ИВО АНДРИЋ, Краљевина Југославија и Трећи рајх 1939–1941, који је он написао прије неколико година, те да обје књиге скупа отварају до сада невиђене перспективе у читању и тумачењу Ива Андрића.

Глишовић је, између осталог, нагласио и то да Иво Андрић и његово дјело представљају уједно и највреднији извозни производ српске, босанскохерцеговачке, хрватске и цјелокупне југословенске културе, али и да то свакако није довољно, већ да се о њему и његовом дјелу мора изнова писати.

Мало је свјетских писаца чија биографија и књижевно дјело сједињују у тако високој мјери историју и политику као што је то у случају Иве Андрића. Његов живот покрива оба свјетска рата и стварање обје Југославије. У многим историјским догађајима везаним за судбину БиХ и Југославије био је посредни и непосредни учесник. Познавао је велики број политичких личности и био свједок крупних историјских догађаја. У недостатку смјелости или знања да се укаже на политички садржај његовог дјела, с временом се, уз дужно поштовање према ријетким изузецима, све више учвршћивала представа о њему као приповједачу о прошлим временима, а посебно о БиХ под турском влашћу. Ова књига доприноси разбијању те представе.

Извор: Б92