latinica  ћирилица
07/02/2018 |  08:29 ⇒ 08:30 | Аутор: РТРС

Српска обуставља испоруку гаса ФБиХ?

Република Српска је запријетила БХ-Гасу да ће почетком фебруара у потпуности обуставити снабдијевање Федерације БиХ гасом, пише портал Кликс.

Овакав потез услиједио је након што је Српска донијела Закон о гасу Републике Српске инсистирајући да компанијама у ФБиХ наплати тарифу за транспорт. БХ-Гас скоро три године не прихвата цијену транспорта природног гаса који се транспортује гасоводом Каракај (Зворник)-Старић (Кладањ) чији је власник Сарајево гас а.д. Источно Сарајево.

"Неприхватањем цијена транспорта природног гаса од БХ-Гаса, предузеће Сарајево-гас а.д. је доведено у озбиљну ситуацију гдје је присиљено обуставити даљи транспорт природног гаса. Прекид транспорта ће се десити почетком фебруара. Тачан датум прекида транспорта биће јавно објављен послије провођења свих неопходних радњи", пише у допису који је послао директор предузећа Сарајево-гас из Источног Сарајева, Славо Крајишник.

Допис је упућен директору БХ-Гаса Јасмину Салкићу, премијерима Републике Српске и ФБиХ Жељки Цвијановић и Фадилу Новалићу, министру за спољну трговину и економске односе БиХ Мирку Шаровићу, министру енергетике ФБиХ Нермину Џиндићу, премијеру Кантона Сарајево Елмедину Конаковићу, секретаријату Енергетске заједнице у Бечу, Регулаторној комисији за енергетику Републике Српске, Србија Гасу и Сарајевогасу.

"Прије прекида транспорта гаса обавијестићемо јавност о разлозима прекида и о свим нашим покушајима да се ријеши овај проблем како би се наставило уредно снабдијевање природног гаса", наводи се у допису, преноси Кликс.