latinica  ћирилица
06/02/2018 |  11:51 | Аутор: РТРС

Риједак феномен: Стабло из којег извире вода (ФОТО)

У мјесту Диноша, надомак Подгорице, ових дана посјетиоци су у прилици да посматрају природни феномен, риједак на овим просторима. Из стабла мурве, старе преко 150 година, извире вода. Ова појава је присутна у периоду великих киша.
Вода из стабла (Фото:nezavisne.com) -
Вода из стабла (Фото:nezavisne.com)

На око шест километара од Подгорице, у мјесту Диноша, на једном дијелу гдје се налази велики број дрвећа и стабала, расте стабло мурве, која је из породице дудова, а из којег извире вода. Стручњаци и житељи овог мјеста увјерени су да је ријеч о водоизворишту, које је тачно испод коријена стабла. Годинама, вода је тражила свој пут и нашла га кроз стабло овог дрвета.

Пробијање воде кроз стабло

Појава је толико популарна да у данима када дође до пробијања воде кроз стабло, многи житељи овог мјеста, туристи, медији и други долазе да прате како уживо изгледа природни феномен.

Вода из стабла (Фото:nezavisne.com)

Све настаје усљед великих количина падавина, тачније у прољећним и јесењим мјесецима. Ово се дешава само приликом дуготрајнијих појава јачих подземних вода које излазе на површину током трајања дуже кишне сезоне под притиском, а такав случај се десио првог викенда фебруара ове године.

Појава у посљедњих 25 година

Емир Хакрамај, житељ Диноше, и неко ко је скоро увијек присутан када дође до "пробијања" воде кроз стабло мурве, у разговору за АА каже да у овом дијелу Диноше има доста извора и да је ријеч о посебном случају.

"У овој околини има доста подводних извора, а резултат тих извора који се годинама пробијао кроз ово стабло јесте и овај природни феномен. Доста је необично. Ово се дешава када су обилне кише и то када пада бар два или три дана киша. Али не траје дуго. Ово је почело да се дешава задњих 25 година. Иначе, ријеч је о стаблу мурве и старо је око 150, ако не и више година", каже Хакрамај.

На мјесту око стабла гдје долазе бројни заинтересовани посјетиоци да посматрају овај извор, највише се задрже дјеца, мјештани Диноше. Они са уживањем играју поред стабла, а с времена на вријеме и попију воду управо из стабла мурве.

Емир Хакрамај поручује да мјештани раде на заштити и очувању овога дрвета.

"Овај дио није ограђен, већ је остављен као природни парк, да људи могу да слободно дођу и виде ово шта се дешава", истиче Хакрамај.

Извор: Независне новине