latinica  ћирилица
04/02/2018 |  18:20 ⇒ 05/02/2018 | 10:46 | Аутор: РТРС

Клизиште на Тјентишту- Споменик на сигурном, угрожена костурница (ВИДЕО)

У Долини хероја на Тјентишту Споменик Бици на Сутјесци није угрожен, али је клизиште пријетња Спомен-костурници, која би могла да нестане у провалији – прве су процјене стручњака. Још се не зна колика је штета, а потребно је што прије почети санацију клизишта.
Сутјеска одрон - Фото: РТРС
Сутјеска одронФото: РТРС

Стручњаци из Института за просторно уређење Српске и Хидроелектрана на Требишњици утврдили су да што прије треба урадити план санације клизишта.

Очекује се и хитно формирање управљачког тима. Свеобухватној санацији претходи чишћење терена.

Стеван Јовановић директор Института за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, каже да изнад самог споменика има зачепљених канала и да ту ту треба урадити интервенцију те да се одмах може уредити санација постојећих канала и каптажа.

- Сви радници НП Сутјеска сутра ће бити нагажовани тако да смо ми одмах кренули у посао, истиче Дејан Павловић, директор НП Сутјеска Тјентиште.

Да би се што прије почела санација потребно је пронаћи два значајна документа нестала из Националног парка Сутјеска – пројекат уређења Меморијалног комлекса из педесетих и санације првог клизишта из средине осамдесетих година прошлог вијека.

- Погледаћемо да ли има у нашј архиви, ако не, тражићемо у архиви у Сарајеву и Београду ако буде требало, наводи Менсуд Јахић, начелник Одјељења за урбанизам и стамбено-комуналне послове Општине Фоча.

И поред застрашујућег клизишта бројни посјетиоци и даље долазе са жељом да све буде као прије, јер, како кажу, воле Тјентиште и једва чекају да му се врати стари сјај.

У Националном парку Сутјеска истичу да вјерују да ће вријеме погодовати да се тло не помјера како би успјешно припремили терен за санацију.

Поносни су и на пријатеље парка из цијелог свијета који упућују подршку.