latinica  ћирилица
04/02/2018 |  16:24 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Хиљаду планинара у походу у Пјеновац

Више од 1.000 планинара из 65 планинарских друштава из Србије, Македоније, Републике Српске и Федерације БиХ учествовало је у данашњем традиционалном "Походу у Пјеновац", који сваке године, прве недеље у фебруару, организују Планинарско-еколошко друштво из Власенице и Туристичка организација ове општине.
Власеница - плаинари - Фото: СРНА
Власеница - плаинариФото: СРНА

Дуга колона планинара кренула је јутрос око 9.00 часова испред пећине поред магистралног пута Власеница-Хан Пијесак, крећући се стазом дугачком око 16 километара која води најљепшим предјелима планине Јавор, да би око 15.00 часова стигли у Пјеновац, у општини Хан Пијесак.

Иван Живановић из Планинарског друштва "Фрушка гора" из Новог Сада први пут је у походу. У Власеницу је дошао са 22 планинара из Новог сада, Ирига и Бачке Паланке.

"Организација је више него добра, домаћини су љубазни и вјерујем да ће сви учесници бити задовољни. Ово је стварно велики подухват за овако мало мјесто", рекао је новинарима Живановић.

У "Поход у Пјеновац" данас је први пут стигао и Јоле Стаматовски из Тетова. Ове године из Македоније су стигла двојица планинара из два планинарска друштва, оба из Тетова.

"Лијепо је дружење, организација на нивоу и захвалан сам домаћинима. Ко овдје није био, треба да дође", рекао је Стаматоски новинарима.

Недељко Милић из Власенице је од 2003. године члан ПЕД "Ацер". Два пута је био на Олимпу, а обишао је и скоро све планине на просторима бивше државе.

"Ово је нешто што се не смије пропустити. Чак и да је човјек болестан мора да иде, да учествује, јер ово је изузетно важан догађај за сваког планинара, за Власеницу и за све", рекао је Милић.

Предсједник ПЕД "Ацер" Драган Илић новинарима је изјавио да се манифестација одржава од 1972. године.

"Овдје има доста дјеце, ученика, рекреативаца, професионалних планинара, па до ветерана у поодмаклим годинама. Стаза је на самом почетку била лаганија, без снијега, а послије је било и прилично снијега, али сви су је успјешно савладати", рекао је Илић.

Директор Туристичке организације општине Власеница Ненад Лелек новинарима је рекао да у походу сваке године учествује све више планинара.

"Трудимо се да садржајима обогатимо манифестацију да би продужили боравак гостију у Власеници. Могу слободно да кажем да је поход постао власенички бренд и нешто по чему је ова општина препознатљива", рекао је Лелек.

Домаћини су уложили огроман напор да би обезбиједили смјештај за госте, храну и неопходну логистику, али, и поред тога, због недостатка "кревета", билу су принуђени да врате више од 200 планинара, кажу у ПЕД "Ацер".

За све учеснике похода код манастира у Пјеновцу припремљен је ручак.

Извор: СРНА