latinica  ћирилица
04/02/2018 |  15:34 ⇒ 05/02/2018 | 09:16 | Аутор: РТРС

Атина- Протест због имена Македонија (ФОТО/ВИДЕО)

У центру грчке престонице одржан је протест против приједлога компромиса о имену Македоније, што заговара влада премијера Алексиса Ципраса.

Славни композитор Микис Теодоракис поручио је грчкој влади да је, ако мисли да потпише име које садржи ријеч Македонија, у обавези да за то прво пита грчки народ.

Демонстранти су носили грчке заставе и узвикивали слогане попут "Даље руке од Македоније" и "Македонија је Грчка".

Према процјенама полиције, на централном градском тргу било је око 140 хиљада људи.

Током протеста дошло је до сукоба демонстраната и полиције.

Фотографије сукоба објавила је агенција АП, а на њима се види како полицајце у “пуној опреми“ поједини демонстранти гађају бакљама и каменицама.

 Атина- Протест због имена Македонија (Фото: Танјуг/АП)

Након што је Македонија прогласила независност 1991. године послије распада СФРЈ Атина је протестовала, јер сматра да се тим именом иде и на присвајање територије истоимене покрајине на сјеверу Грчке.

Међу онима који су се обратили окупљенима био је и композитор музике из филма "Грк Зорба" Микис Теодоракис /92/.

Демонстранти су по окупљању на тргу Синтагма у централном дијелу Атине носили грчке заставе и узвикивали су слогане попут "Даље руке од Македоније" и "Македонија је Грчка".

 Атина- Протест због имена Македонија (Фото: Танјуг/АП)

Ово су други слични протести у протеклих неколико седмица. Демонстранти су се 21. јануара окупили у Солуну, пријестоници покрајине Македонија.

Грчка Влада предвођена Сиризом наводи да је спор дипломатска препрека коју желе да ријеше и предложено је име у којем ће бити име Македонија али да ће бити истакнута и јасна разлика од истоименог региона.

Међутим бројни Грци сматрају да је то претјерано.

Разговори су у току у УН, али је грчки министар спољних послова Никос Коцијас добио пријетње смрћу након што је изразио очекивање да ће спор бити рјешен у наредних неколико мјесеци.

Грчка православна црква подржава кампању којом се забрањује било каква употреба имена Македонија.

Посредник УН Метју Нимиц предложио је алтернативна имена попут "Република Нова Македонија".

Извор: Агенције