latinica  ћирилица
04/02/2018 |  11:35 | Аутор: РТРС

Одобрено преусмјеравање два милиона буџетских средстава

Министарство финансија и трезора БиХ за девет мјесеци прошле године одобрило је преструктурирање буџетских средстава за 30 институција укупне вриједности скоро два милиона КМ, а један од разлога због којег је тражено преусмјеравање средстава били су проблеми у реализацији поступка јавних набавки.
Новац - Фото: РТРС
НовацФото: РТРС

Као главни проблеми код реализиовања поступака јавних набавки институције су наводиле недовољан број технички прихватљивих понуда, односно код окончаних поступака јавних набавки проблем закључивања уговора због жалби учесника у овом поступку.

Наведени проблеми буџетским корисницима онемогућавају окончање поступака јавних набавки па се оне понављају и више пута током године, због чега се њихова реализација преноси у наредне године.

Буџетски корисници преусмјеравање буџетских средстава тражили су углавном за капиталне издатке због ограничености ових средстава и њихове немогућности планирања у фази израде редовног буџетског захтјева за текућу фискалну годину.

Министарство финансија и трезора БиХ разматрало је захтјеве за преструктурирање и одобравало оне за које је утврдило да обезбјеђују континуитет пословања и реализовање програмских активности, наводи се у Извјештају о извршеним преструктурирању расхода институција БиХ унутар буџетских расхода за период 1. јануар - 30. септембар 2017. године.

Највећем буџетском кориснику на нивоу БиХ - Министарству одбране одобрено је преусмјеравање 410.000 КМ за набавку одређене техничке опреме за потребе Министарства и Оружаних снага БиХ која је била одобрена у 2016. години, али није реализована, јер поступак јавне набавке није окончан.

Министарству одбране одобрено је да потребна средства за набавку опреме преструктурира са позиције издатака за дизел гориво, будући да ће потребно гориво бити набављено из донаторских средстава.

Служби за заједничке послове БиХ одобрено је преструктурирање 210.000 КМ за уградњу лифта у згради Предсједништва БиХ и израду техничке документације за санацију, рестаурацију и конзервацију резиденције "Конак" у Сарајеву.

Међу институцијама које су преусмјериле средстава била је и Агенција за истраге и заштиту БиХ, којој је одобрено да преусмјери 140.000 КМ за потребе изнајмљивања простора за Регионалну канцеларију у Мостару, 10.000 КМ за осигурање моторних возила, те 25.000 КМ за успостављање контролне тачке у Центру за законито пресретање комуникација.

Буџетска средства, уз "зелено свјетло" Министарства финансија, преусмјерила је и Дирекција за европске интеграције у износу од 90.000 КМ за пресељење на нову локацију и оспособљавање услова за рад.

Инструкцијом Министарства финансија БиХ одређено је да се средства за плате и накнаде не могу преусмјеравати за друге намјене, као ни средства предвиђена за капиталне издатке.

Министарство финансија БиХ наведени извјештај доставило је Парламентарној скупштини БиХ.

Извор: СРНА