latinica  ћирилица
31/01/2018 |  13:38 | Аутор: РТРС

Како вас ваше лице упозорава да вам недостају кључни витамини?

Недостатак витамина у организму је много чешћа појава него што многи од нас могу да замисле.
Воће и поврће (Фото: Thinkstock) -
Воће и поврће (Фото: Thinkstock)

Милиони људи широм свијета умре због проблема са недостатком неких витамина у организму, а само недостатак витамина А и Д убио је милионе људи у посљедњих неколико година.

Када тијелу недостају неки витамини и хранљиви састојци, сваки центиметар тијела трпи. Имуни систем слаби и дешавају се проблеми са обављањем многих дневних активности. Уколико желите да провјерите да ли вам ваше тијело шаље поруку да вам недостају неки витамини, одвојите пар минута и погледајте се у огледало јер ће вам ваше лице рећи много тога.

Ово су знаци на које требате да обратите пажњу када посматрате ваше лице, а које вам указује на недостатак витамина у вашем тијелу.

Отечене очи

Уколико су вам очи отечене када се пробудите то може да буде знак да нисте довољно спавали, али немојте само да претпостављате. Уколико је то стална појава то може да буде знак дисбаланса јода у вашем организму. Како бисте ово спријечили узимајте кромпир, јогурт и брусницу.

Блиједа кожа

Уколико вам је кожа веома блиједа можда вам фале неки витамини. Ако постане блиједа, можда вам фали витамин Б12 који доводи до умора и коже због тога трпи. Житарице и јогурт су најбоља опција да побољшате здравље у овом смислу.

Екстремно сува коса

Ово упозорава на недостатак витамина Б7 и биотина. Цијела зрна житарице, бадеми, ораси и сочиво су најбоља опција да се ријешите оваквих проблема.

Блиједе усне

Ово је знак да вам недостаје гвожђе. Уколико осјећате умор и слабост у тијелу онда је то због недостатка гвожђа у вашем организму. Зелениш, поготово спанаћ, су најбоља опција за рјешење овог проблема, пише спеакингтрее.com.

Крварење десни

Све ово указује на недостатак витамина Ц, што доводи до слабљења снаге тијела и води до проблема са зубима и деснима. Поморанџе, грејп, кељ и слично поврће може да помогне у рјешавању проблема са недостатком витамина Ц у вашем организму. Такође, сок од лимуна чини чуда у оваквим ситуацијама.

Извор: Независне новине