latinica  ћирилица
30/01/2018 |  20:30 ⇒ 20:38 | Аутор: РТРС

Градић испод земље спас од врућина (ВИДЕО)

У овом градићу просјечне температуре крећу са око 30 степени Целзијуса. У љетњим мјесецима, међутим, термометар зна да покаже и до 20 степени више. А пошто су кише веома ријетке, не треба да чуди то што већина становништва живи - испод земље.
Кубер Пиди (Фото: urbanpeek.com) -
Кубер Пиди (Фото: urbanpeek.com)

Кубер Пиди је рударски градић који се налази усред пустиње у савезној држави Јужној Аустралији, 846 километара удаљен од Аделаиде.

У њему живи око 3.500 становника, од којих је већина запослена у руднику опала. Због тога мјесто, понекада, називају и главним градом опала, јер се на његовој територији налази највећи свјетски рудник тог вриједног камена.

Подземни станови, умјетничке галерије, кафићи, цркве и други објекти опремљени су свим важним потрепштинама, од струје и воде до интернета. У њима недостаје само сунчева свјетлост.

Ако ни због чега другога, становништво мора да изађе на површину због хране, пошто се обје продавнице мјешовите робе у мјесту налазе изнад земље.

Због свог необичног стила живота, али и послије завршетка ауто-пута "Стјуарт", Кубер Пиди је постао лако доступан туристички куриозитет кога посјећује велики број људи из цијелог свијета. Али ту се не ради о јефтиној пустоловини. За ноћење у подземним собама хотела Дезерт Кејв потребно је издвојити око 100 евра по особи.

Извор: Агенције