latinica  ћирилица
26/01/2018 |  09:01 ⇒ 09:04 | Аутор: РТРС

Пронађен брод за којим се трагало 160 година? (ВИДЕО)

У ријечној делти у америчкој држави Алабама пронађени су остаци дрвеног брода који би могли припадати Клотилди, посљедњем броду који је илегално превозио робове у САД прије готово 160 година.
Мјесто проналаска мистериозног брода - Фото: Screenshot/YouTube
Мјесто проналаска мистериозног бродаФото: Screenshot/YouTube

Олупину је недавно открила неуобичајено ниска осјека, а пронашао ју је новинар Бен Рејнс, који је отад у контакту са стручњацима који покушавају да утврде да ли је ријеч о том легендарном броду, пише Дејли мејл.

Историјски подаци говоре како је капетан брода Вилијам Фостер по доласку у Мобил Беј 1860. године брод спалио и потопио, а олупина у муљу пронађена је недалеко од тог мјеста. На олупини су видљиви и трагови горења, као и техника градње бродова управо из тог периода.

- Дефинитивно можете рећи можда, а можда чак и мало више од тога, јер је локација тачна, изгледа да је градња исправна, из правог периода, а чини се и да је брод изгорио - рекао је Грег Кук, археолог са универзитета Вест Флорида.

Џон Братен, који ради с њим на истраживању бродских олупина, рекао је како "ништа не упућује на то да није Клотилда, а неколико ствари упућује на то да јесте".

Иако је Томас Џеферсон 1807. године потписао закон којим се забрањује увоз робова, на америчком југу ропство је било прихваћено још деценијама. Главна лука за довоз била је управо у заливу Мобајл.

Брод је 1860. године испоручио 110 робова у Мобајл - годину дана прије избијања америчког грађанског рата, а то је посљедњи познати случај брода који је превозио робове у САД. Откриће мистериозне олупине долази након неуспјеха бројних истраживача који су покушавали да пронађу легендарни брод током година.

Извор: Танјуг