latinica  ћирилица
26/01/2018 |  08:55 | Аутор: РТРС

У којем положају је најбоље спавати?

Већина нас има неку омиљену позу за спавање, али већина нас не зна и да положај у којем спавамо може да утиче на опште здравље.

Холистички експерт др Рон Ерлих каже да је спавање јако важно јер утиче на физичко, ментално и емоционално стање особе и да је оно основа општег здравља. И није важан само кванитет, већ и квалитет сна, а за то је важно и у ком положају спавате.

На стомаку

Др Ерлих каже да је спавање на стомаку најгоре. Стручњак каже да су при спавању у овом положају мишићи врата и вилице напети, зглобови су издужени, а такође је и доњи дио карлице благо "уврнут".

- Замислите како увртањем циједите мокар пешкир... то мање-више радите својим мишићима и тетивама када спавате на стомаку. Такође, овај положај може да вам отежа дисање док спавате - каже он.

На леђима

- Спавање на леђима је мало боље, али понекад може да се јави проблем са дисањем јер језик може да "западне" позади и блокира дисајне путеве. Због тога се понекад јавља хркање или апнеа спавача, а то може да утиче на ментално и физичко здравље, па чак и да буде пријетња по живот - објашњава љекар.

На боку

Пошто спавање на стомаку и на леђима није баш добро, можете да претпоставите да је онда најбоље да спавате окренути на страну.

Овај положај је најбољи зато што јастук даје довољну потпору глави и врату, а препоручљиво је и да у кревет ставите још један јастук на који ћете наслонити ногу- ону која не додирује душек.

У овој пози ништа не блокира дисајне путеве, а такође је овај положај тијела бољи и за варење, посебно ако сте окренути на лијеву страну, због мјеста на којем једњак улази у стомак.

Извор: Мондо