latinica  ћирилица
22/01/2018 |  16:09 ⇒ 16:09 | Аутор: РТРС

Путна апотека у служби прве помоћи на зимовању

Уживање и провод на зимовању веома лако могу да се претворе у ноћну мору, ако нисте довољно обазриви на снијегу. Неке настале повреде могу да се лијече уз помоћ путне апотеке, док је за друге ипак потребно консултовати љекара.
Снијег - Фото: СРНА
СнијегФото: СРНА

Докторка Бојана Божовић, специјалиста физикалне медицине и рехабилитације, каже да је на сваки пад потребно добро обратити пажњу, тј. провјерити функционалност зглобова и екстремитета, како бисмо и сами процијенили да ли нам је потребна помоћ љекара.

"Посебно треба обратити пажњу на повреде главе приликом пада. Немојте одмах након ударца главе отићи на спавање или да прилегнете, а да прије тога нисте консултовали љекара. Тек када добијете зелено свјетло од доктора, можете наставити са уобичајеним активностима. Савјет за родитеље је да поведу рачуна о малишанима да им након повреде главе не дозволе поподневну дремку, већ да оду код доктора", објашњава др Божовић.

Према статистици, у САД годишње се на скијању повриједи 133.000 људи, док због сноуборда у хитној помоћи заврши њих 127.000. Најчешће су повреде зглобова и кољена.

Докторка Бојана Божовић каже да ординацију у којој ради током зиме свакодневно посјећују пацијенти који су се повриједили на зимовању.

"Најчешће спортске повреде су ишчашења, уганућа, истегнућа зглобова, преломи, руптуре мишића. Оне не бирају ни пол, ни године. Не заобилазе ни рекреативце, а ни професионалне спортисте", прича докторица Божовић.

Како каже, фактори ризика за настанак повреда током активног одмора су бројни.

"Пехови се најчешће јављају због непажње, несмострености од стране другог, лоше опреме, незагријаности, зато што је неко лош скијаш са великим ентузијазмом, слабе видљивости, или код старих незалијечених повреда."

Специјалиста физикалне медицине објашњава да се у локалној терапији бола спрејевима или геловима, код блажих повреда, етофенамат добро показао у пракси, јер лако и брзо пролази кроз кожу и акумулира се циљано у повријеђеном ткиву, али да је потребно и стабилизовати зглоб еластичним завојем.

Ипак, непажња може да доведе и до озбиљних повреда као што су уганућа, па право са стазе пацијенти одлазе у најближу амбуланту.

"Дисторзија (угануће) је истезање зглоба праћено дјелимичним или потпуним прекидом лигамената и зглобне чауре. Некада нас тренутни осјећај завара, бол није великог интензитета и можемо да ходамо. Међутим, послије неколико сати зглоб отекне, постане болан и не можемо да се ослонимо на њега. Важно је јавити се надлежном љекару који ће нас клинички прегледати ( РТГ снимање, ултразвук меких ткива). Обавезна напомена је мировање, хлађење повријеђеног сегмента, елевација, ношење ортозе и физикална терапија", упозорава Божовићева.

Извор: Б92