latinica  ћирилица
19/01/2018 |  16:22 | Аутор: РТРС

Зашто не можемо да одолимо угљеним хидратима?

Тим истраживача са јапанског Института за физиолошке науке пронашао је да активација неурона изазвана друштвеним стресом повећава апетит, а посебно жељу за угљеним хидратима код тестираних мишева.
Слатко - Фото: илустрација
СлаткоФото: илустрација

Глодари изложени друштвеном стресу су јели храну богатију угљеним хидратима три пута више и брже од мишева у нормалним условима. Такође, зарад угљедних хидрата преполовили су унос масти.

Резутати истраживања су показали да мозак игра важну улогу у одабиру угљених хидрата и масти. Ова студија управо може пружити одговор зашто тешко одолијевамо слаткишима и брзој храни. Људи генерално селектују оно што ће јести на основу укуса, као и на основу стања тијела, али тачан механизам по ком основу врше селекцију увијек је остао мистерија.

"Многи људи који под стресом једу пуно слаткиша касније окривљују себе зато што су неспособни да разумију сопствене импулсе", рекао је Јасухико Минокоши, аутор студије. – "Али, ако знају да је то због неурона, можда неће бити тако строги према себи."

Минокоши упозорава да је резултате истраживања тешко одмах примијенити на популарне дијете.

"Ако пронађемо одређени молекул у неурону и таргетирамо га да сузбије ове активности, то ће нашу дијету и уопште исхрану учинити много здравијом", истиче.

Извор: Б92