latinica  ћирилица
15/01/2018 |  12:54 ⇒ 13:13 | Аутор: РТРС

Данас је "плави понедјељак", најгори дан у години!

И званично - понедјељак 15. јануар проглашен је за "Плави понедјељак" (Blue monday) тачније - најдепресивнији дан у години.
Данас је "плави понедељак", најгори дан у години! (Фото: http://www.prva.rs) -
Данас је "плави понедељак", најгори дан у години! (Фото: http://www.prva.rs)

Људи широм свијета ће се осјећати утучено и неће моћи да пронађу "смисао живота". Разлог томе јесте што ће већина нас бити свјесна да смо већ успјели да прекршимо правила која смо себи наметнули током новогодишњих празника. Такође, свјесни смо да нам плата неће стићи бар још двије недјеље, због чега ћемо бити додатно депримирани.

Када нас све то стисне схватићемо и да је љето још далеко, а самим тим и излежавање на плажи. Поглед кроз прозор донијеће нам мрачну слику и дрвеће без лишћа, а уколико је хладно и дува вјетар, то ће нам бити разлог више да не пожелимо да устанемо из кревета.

Стручњаци сваке године на овај дан страхују да би могао да буде повећан број суицида, те редовно савјетују грађане шта би требало да учине како би се осјећали добро, иако им (и званично и незванично) ни до чега није!

Лијепе мисли

Иако вам можда делује немогуће, пронађите три ствари у свом животу којима се треба радовати. Психолози чак саветују да их напишете и на папир и да исти погледате сваки пут када осетите да вам добро расположење није друг.

Будите љубазни

Да, бићете раздражени и џангризави као и сви око вас. Међутим, морате да се уздигнете изнад тога и да будете љубазни према другима. Једна лијепа реч може неком да измами осмијех, а самим тим и та особа ће бити пријатнија, што ће одмах "донијети сунце" у просторију у којој се налазите.

Наспавајте се

Пошто смо вам најавили да вас чека грозан дан, потрудите се бар да будете наспавани. Уколико вам је тијело одморно, мање ћете бити нервозни и нећете толико негативно утицати на себе и свијет око вас.

Нек иде живот

Данас помјерите границе. Уколико сте већ свјесни да сте прекршили нека правила која сте сами себи зацртали, онда вам ништа неће бити ако данас поједете два парчета торте или прескочите усисавање. Неке ствари треба оставити и за сутра, поготово уколико вам није до живота.

Покрените се

Уколико сте депресивни, најгоре што можете да урадите јесте да останете сами. Зато, позовите ваше добре пријатеље, рођаке, дечка, дјевојку... и изађите! Не, немојте да остајете код куће и претресате проблеме. Чека вас кафић, биоскоп, позориште, шетња!

Извор: Информер