latinica  ћирилица
14/01/2018 |  16:53 ⇒ 16:53 | Аутор: РТРС

Четири најчешћа симптома тумора на мозгу

Тумори на мозгу настају у различитим облицима и величинама, па се тако разликују и њихови симптоми.
Мозак - Фото: илустрација
МозакФото: илустрација

Важно их је знати препознати иако су симптоми често нејасни. Зато је потребно обратити пажњу на неке од њих. Симптоми се могу разликовати од особе до особе, али је разлика и у интензитету.

1. Напади

Око 60 одсто пацијената с тумором на мозгу има најмање један напад док тумор расте, а који омета нормалну активност у мозгу. Као и тумори, напади долазе у разним облицима, од грчења цијелог тијела до трзаја у једном зглобу или дијелу лица.

2. Промјене у памћењу

Тумори могу узроковати рупе у сјећању, постебно краткотрајне, као и проблеме с говором. Може доћи до губитка равнотеже и потешкоћа с моторичким способностима попут писања.

3. Слабост у мишићима

Ако осјетите губитак снаге, слабост или укоченост у рукама, ногама или лицу који трају нешто дуже свакако се обратите љекару.

4. Главобоља

Наравно не значи свака главобоља и тумор на мозгу. Али ако имате болове у глави који се јављају или погоршавају током дужег временског периода свакако посетите лекара, поготово ако се то догоди кад устанете ујутру. Главобоље могу бити тешке и често су јаче ако сте активнији.

Овде је важно истаћи и да наведени симптоми уопште не морају да имају везе с тумором него с неким другим здравственим стањем.

Извор: Б92, Агенције