latinica  ћирилица
11/01/2018 |  18:21 | Аутор: РТРС

Војводина револуционарном методом лијечи карцином плућа

Институт за плућне болести Војводине добио је најсавременију терапију за лијечење рака плућа, а прва пацијенткиња већ је започела лијечење.
Обољела лица - Фото: Screenshot
Обољела лицаФото: Screenshot

Начелник Одјељења за дијагностику и терапију карцинома бронха и Центра за клиничка испитивања Клинике за пулмолошку онкологију Института за плућне болести Војводине Бојан Зарић каже да је ријеч о револуцији у лијечењу рака плућа.

"Ријеч је о револуционарној терапији карционома плућа, с изузетно успешним резултатима које нико није очекивао", рекао је Зарић, поводом почетка примјене нове, савремене терапије у лијечењу рака плућа, пише новосадски "Дневник".

Зарић је навео да је тај лијек већ двије године у рутинској примјени у свијету кроз клиничке студије и клиничку праксу.

"Резултати су показали да први пут имамо 20 одсто пацијената с метастатским раком плућа, који живе дуже од пет година, а до сада је таквих пацијената било од један до два одсто. Најновија истраживања показала су да је преживљавање 30 мјесеци, односно двије и по године, а пре ове терапије то је било од седам до девет мјесеци. Овај лијек је заиста револуција у лијечењу рака плућа", навео је Зарић.

Поменути лијек је донација за 20 пацијената који ће овом савременом имунотерапијом моћи да се лијече на Институту у наредне двије године.

Извор: СРНА