latinica  ћирилица
11/01/2018 |  12:39 ⇒ 12:43 | Аутор: РТРС

Требиње: Почела са радом магнетна резонанца

У Болници Требиње данас је званично почела употреба магнетне резонанце што ће омогућити пацијентима у Херцеговини брже и јефтиније лијечење, док ће здравствена заштита ове установе бити подигнута на виши ниво.
Требиње: Почела са радом магнетна резонанца - Фото: СРНА
Требиње: Почела са радом магнетна резонанцаФото: СРНА

Директор Болнице Васо Мијановић каже да је приоритетно било обезбиједити магнетну резонанцу, те да ово једини апарат ове врсте на простору источне Херцеговине, који је ова здравствена установа добила на основу уговора о пословно-техничкој сарадњи са приватном дијагностичком клиником из Бањалуке.

- Пацијенти више не морају да путују у Болницу у Источном Сарајеву, гдје је била најближа магнетна резонанца или у приватне клинике у окружењу. И наша установа има користи од ове услуге, с обзиром на то да један проценат иде у буџет болнице - истакао је Мијановић.

Пацијенти ће магнетну резонанцу моћи да ураде са упутницом породичног љекара.

- Ако је пацијент ослобођен партиципације, преглед је бесплатан, а ако није онда плаћа 50, односно 60 КМ зависно од тога да ли се преглед ради без или са контрастом - појашњава Мијановић и наводи да не би требало бити гужви, ни листа чекања за ову услугу.

Он истиче да ће, ако буде потребно, магнетна резонанца радити и 12 часова дневно.

- Требало би да имамо у просјеку 12 до 15 прегледа у току дана, тако да ћемо моћи да обезбиједимо услугу без неког претјераног чекања - наводи Мијановић.

Међу првим пацијентима, којима је јутрос урађена магнетна резонанца били су Драгољуб Ивановић из Фоче и Војислав Мањак из Невесиња који су истакли да пацијентима много значи што овако једну услугу могу да добију брзо и јефтино.

- Нисам чекао на овај преглед. Кратко је трајао и презадовољан сам. Значи нам много, близу је, а и не чека се - каже Ивановић.

И Мањак је задовољан услугом и истиче да ће овај апрат, који има требињска болница, много значити за Херцеговину.

- Прво су ме упутили у Фочу, из Фоче у Бањалуку, па ево сада у Требиње. Прикупио сам све папире и налазе. Урадићу овај преглед па онда идем опет у Бањалуку на даље лијечење - каже Мањак.

На магнетној резонанци раде техничари радиологије, а налазе, који ће бити завршени у року од 24 часа, очитаваће специјалисте из Београда и Бањалуке.

Радиолошки техничар Марина Дреч каже да је магнетна резонанца од великог значаја за Требиње, али и за регију.

- Ово је савремени апарат, довољне јачине за ове просторе, имамо све што нам је неоходно. Сви заказани пацијенти биће и прегледани - наводи она.

Извор: СРНА