latinica  ћирилица
10/01/2018 |  18:24 ⇒ 18:30 | Аутор: РТРС

"Индипендент" позива на дочек Српске нове године у Београду

У најновијој репортажи о Београду, британски "Индипендент" позива читаоце да 13. јануара прославе Нову годину по јулијанском календару у српској престоници, предлаже које знаменитости да обиђу, гдје да једу, пију, купују.
"Индипендент" позива на дочек Српске нове године у Београду - Фото: РТС
"Индипендент" позива на дочек Српске нове године у БеоградуФото: РТС

"Дођите по другу дозу новогодишње вечери у Београд, гдје Српска православна црква користи стари јулијански календар, што значи да се све (обиљежава) 13 дана касније", наводи се на порталу британског листа.

Како истиче, и даље има времена за дочек "уз још једну ноћ прославе и ватромета у центру града".

Посјетиоцима Београда предлаже се да обилазак започну у Кнез Михаиловој улици, као и да прошетају Калемегданом, истраже "преуређену обалу" Саве код Савамале...

Напомиње да се дуж обале Саве и Дунава налазе сплавови који доприносе добро заслуженој репутацији Београда као мјесту гдје се води "један од најбучнијих ноћних живота у источној Европи".

Индипендент примјећује и да је једна од највећих православних цркава на свијету – Храм Светог Саве – видљива из свих дијелова града.

Посјетиоце позива и да се попну на врх Куле Гардош у Земуну, одакле се, како наводи, пружа поглед на кровове од цријепа, са Дунавом и Старим градом у позадини.

Предлаже и посјету Музеју савремене умјетности, за који наводи да је отворен у октобру 2017. године након што је био затворен десет година, као и посјету Музеју "Цептер".

Наводи се и да су хотели у Београду "невјероватно приступачни" у поређењу са онима у другим европским престоницама, као и да је велики избор ресторана и да се нови стално отварају.

Истиче и да се у Кнез Михаиловој налазе бројни бутици, а да Београд има много пијаца, од којих је најбоља, оцјењује, на Врачару.

"Каленић пијаца има вртоглав број тезги које продају локалне производе, како и месаре и продавце рибе", указује Индипендент.

На порталу се посјетиоцима објашњава да је динар валута која се користи у Србији, да су напојнице добровољне, али уобичајено да износе десет одсто, да је коришћење трамваја и аутобуса "веома јефтино".

Извор: Танјуг