latinica  ћирилица
09/01/2018 |  17:11 | Аутор: РТРС

Ризик од срчаног удара за који чак и мало љекара зна

За милионе Американаца Боб Харпер је био синоним за здравље, познати фитнес тренер који је свако јутро вјежбао са публиком у хит ТВ шоуу "Тhe Biggest Loser".

Ипак, прошлог фебруара, педесетдвогодишњи Харпер доживио је јак срчани удар у теретани у Њујорку када је дошло и до срчаног застоја. Спасио га је ЦПР уређај за реанимацију који се налазио у близини. Два дана је провео у коми, а када се пробудио дочекали су га љекари који су му рекли да је његово здравствено стање изврсно. Па, о чему се онда ради?

Кривац је била маст у крви која се назива липопротеин(а). Док љекари рутински тестирају друге липопротеине попут ХДЛ и ЛДЛ холестерола, ријетко када се у обзир узима и липопротеин(а), познатији као лп(а) који може показати да ли вам пријети ризик од срчаног удара. Наиме, тростурко виши нивои ове масти у крви сугеришу опасност.

Већина људи нема о чему да брине. Нивои ове масти су одређени генетиком, а њене вриједности се током живота ријетко када мијењају.

Да ипак треба водити рачуна доказ је и господин Харпер, који је имао јако високе нивое липопротеина у крви. Резултати студија показују да дијета и вјежбање немају готово никакав утицај на ниво липопротеина, а лијекови за смањење холестерола га тек једва умање.

"Људи нису довољно упознати са овим проблемом. Покушавамо да креирамо један едукативни програм, али то је превише скупо", истиче Хери Н. Гингсберг, професор медицине на Унверзитету Колумбија. – "Мислим да би се 15 до 20 одсто популације запањило када би видјело своје резултате крви."

Питање је: шта се сматра високим нивоом лп(а)?

30 милиграма по децилитру крви. У ризику од срчаног удара су они који имају изнад 80, а они који имају чак 150 су у сталном ризику од срчаног удара и застоја.

Извор: Б92