latinica  ћирилица
06/01/2018 |  10:09 ⇒ 10:10 | Аутор: РТРС

Елитна шпанска Легија иде на дијету

Шпанска војска одлучила је да припаднике једне од својих елитних јединица подвргне ригорозној дијети, јер велики број њих има проблем са вишком килограма.
Шпанска легија - елитна јединица "Младожење смрти" - Фото: Screenshot
Шпанска легија - елитна јединица "Младожење смрти"Фото: Screenshot

Чланови познатог пјешачког пука шпанске Легије (La Legion), основаног прије 100 година, познати су по својој жилавости, пастелним униформама и жустром корачању, међутим, појавиле су се бојазни поводом обима њиховог струка, што је натјерало војску да одмах реагује, преноси загребачки Јутарњи.

Припадници Легије, познати и под надимком „Младожење смрти“, у ситуацији су која захтјева хитну реакцију у виду низа мјера, како би се смањила тежина припадника те елитне јединице, наводи се у службеном саопштењу.

У документу су као узрок тог проблема наведени недостатак просторија и опреме за вјежбање и нешто виша просјечна старосна доб припадника јединице.

Више од 3.000 припадника пука подвргнуто је провјери индекса тјелесне масе (БМИ) и установљено је да их чак 180 (шест одсто) има БМИ 30 или више, што их чини претешкима.

Након детаљног медицинског прегледа, добили су низ нутриционистичких савјета и план вјежбања који би требало да им помогне да изгубе до килограм недјељно.

Иако припадници Легије схватају да ће, уколико ситуација остане оваква, изгубити титулу једне од најпрестижнијих јединица, наглашавају да је ово посљедица читавог низа културолошких, патолошких па чак и психолошких фактора које би требало узети у обзир.

„На нови режим вјежбања и исхране добро су реаговали и резултати су добри. Припадници Легије су врло мотивисани да изгубе вишак килограма“, наводи се у службеном извјештају.

Иначе, Легија је оформљена по узору на славну француску Легију странаца, а један од најпознатијих чланова био јој је диктатор Франсиско Франко.

Шпанска легија - елитна јединица "Младожење смрти" (Фото: Screenshot)

Они су препознатљиви по својим капама са црвеном кићанком и отвореним кошуљама, а прошле године су изазвали велику пажњу кад су на Твитеру објавили серију фотографија својих сјајно грађених припадника уз текст: „Униформа Легије нема горње дугме што их чини најсексепилнијим убицама у Европи.“

Извор: ТАНЈУГ