latinica  ћирилица
04/01/2018 |  08:06 | Аутор: РТРС

Алкохол оштећује матичне ћелије и изазива рак

Уносом алкохола у тијелу настаје штетна хемикалија која може трајно да оштети ДНК матичних ћелија, чиме се повећава ризик од настанка рака, закључак је истраживања британских научника.
Алкохол/илустрација (архива) - Фото: илустрација
Алкохол/илустрација (архива)Фото: илустрација

"Поједине врсте рака развијају се због оштећења ДНК у матичним ћелијама. Иако се нека оштећења догађају случајно, наши налази указују на то да уношење алкохола повећава ризик од таквог врста оштећења", рекао је професор молекуларне биологије Кетан Пател, један од водећих истраживача, преноси Ројтерс.

Истраживање је спроведено на мишевима, а научници су користили анализу хромозома и секвенцирање ДНК приликом утврђивања штете настале ацеталдехидом, штетном супстанцом која настаје када организам разграђује алкохол.

Мишевима је даван разријеђен алкохол, након чега је процјењиван утицај алкохола на ДНК животиња. Налази указују на то да ацеталдехид може да прекине и оштети ДНК унутар матичних ћелија, чиме се трајно мијења ДНК секвенца у тим ћелијама.

Налази истраживања пружају детаљнији увид у начине на које алкохол увећава ризик од појаве рака дојке, цријева и пет других врста рака.

Агенција за истраживање рака Свјетске здравствене огранизације класификује алкохол као канцероген прве групе позивајући се на "убједљиве доказе" да алкохол изазива рак у људском организму.

Извор: Б92, Танјуг