latinica  ћирилица
02/01/2018 |  20:49 | Аутор: РТРС

Орах, кључ за скидање килограма и снижавање холестерола?

Уврежено је мишљење да ораси садрже много масноћа, али би једно новије истраживање могло то да промјени. Наиме, исхрана богата незасићеним мастима, каква се управо налазе у орасима, има исти или сличан утицај на губљење тежине као и дијета без масноћа.
Бразилски орах - Фото: Novosti.rs
Бразилски орахФото: Novosti.rs

Истраживање докторке Шерил Рок, са Универзитета Калифорније, дошло је до закључка да исхрана која садржи орахе позитивно утиче на нивое холестореола у организму.

"Једно од изненађујућих открића ове студије је то да, и поред тога што су ораси богати мастима и имају доста калорија, дијете богате орасима би се по скинутим килограмима могле изједначити са дијетама са смањеним уносом масноћа", каже Рок.

"Имајући у виду резултате до којих смо дошли, као и претходно поручавање утицаја ораха на здравље срца и тежину, могло би се рећи да би шака ораха дневно била од користи", додаје она.

Докторка Рок је надгледала групу од 245 гојазних жена, које су учествовале у програму скидања килаже. Њима су биле прописане три различите дијете.

Једна је укључивала храну која садржи мање масноћа, а више угљених хидрата. Друга је била оријентисана на исхрану која са мање угљених хидрата, а више масти, док је трећа је укључивала конзумацију ораха, и садржала више масти и мање угљених хидрата.

После шест мјесеци, жене из треће групе оствариле су сличан губитак килограма као и оне из осталих група, али им се ниво лошег холестерола снизио, док је ниво доброг холестерола порастао.

"Иако су ораси богати мастима и калоријама, трећа дијета се показала једнако успешном. Испоставило се као да су жене на тој дијети јеле мање масноће. Не само да су од смршале, већ им се ниво холестерола снизио", закључује ауторка истраживања.

Докторка Шерил Рок верује да је то резултат повећаног уноса полинезасићених масти које се налазе у орасима.

Извор: Б92, bodyandsoul.com.au