latinica  ћирилица
02/01/2018 |  12:36 | Аутор: РТРС

Шта се дешава с организмом након што престанете да пушите? (ВИДЕО)

Сви смо упознати са штетним посљедицама које оставља конзумирање цигарета. Уколико сте пушач, ризикујете да добијете рак, инфаркт, мождани удар... Међутим, још није све изгубљено ако сте пушач и престанете да пушите на вријеме.

Шта се дешава с људским тијелом у минутима, сатима, мјесецима и годинама након посљедње цигарете?

Након 20 минута

Људско тијело је заиста невероватна ствар, јер само 20 минута након испушене цигарете почиње да се опоравља. Притисак и пулс се враћају у нормалу и температура у рукама и ногама се повећава.

Након осам сати

Количина никотина и угљен-моноксида у крви се смањује за пола. Ниво кисеоника се повећава и враћа у нормалу, па сте 'буднији', спавате боље и јачи сте. Међутим, познато је да је управо ових осам сати "кризно" за људе који желе да се одвикну од пушења и да је врло важно издржати тај осми сат, јер након тога одвикавање постаје лакше.

Након 48 сати

Угљен-моноксид и никотин нестају из тијела. Плућа почињу да се чисте, нервни завршеци се опорављају и враћа вам се чуло мириса и укуса.

Након три мјесеца

Функција плућа и циркулација се знатно поправљају. Шетање и вјежбање постају лакши, све мање кашљете.

Између једног и девет мјесеци

Зачепљење синуса и умор скоро су нестали. Дишете много лакше и више вам не недостаје даха. Генерално сте здравији.

Након једне године

Ризик од настанка срчане болести мањи је за 50 одсто.

Између пет и 15 година

Дијабетес је болест коју могу да добију дугорочни пушачи. Уколико издржите пет година без конзумирања цигарета, ризик се знатно смањује, као и ризик за добијање можданог удара.

За 10 година

Ризик да добијете рак исти је као код непушача, јер је 60 одсто карцинома повезано с пушењем и лошом исхраном.

За 15 година

Ризик да добијете срчану болест или инфаркт је сад исти као код непушача. Познато је да никотин утиче на зачепљење крвних судова и да због смањене циркулације крви долази до можданих или срчаних удара.

Извор: Агенције