latinica  ћирилица
30/12/2017 |  09:26 | Аутор: РТРС

Да ли знате шта бебе насљеђују од маме, а шта од тате?

Постоји много гена који су одговорни за јединствен изглед људи. Гени се мјешају па је некада тешко одредити на кога дијете тачно личи. За неке гене се, ипак, зна да ли потичу од мајке или од оца.

Генетичари су се бацили на посао и установили да косу најчешће насљеђујемо по мајчиној линији. Од мајке ћете добити ножни палац, па и "број ноге", односно величину стопала, ако сте женско. Од оца ћете наслиједити нос и уши.

Није правило, али је чешћи случај да дјечаци личе на мајке, а дјевојчице на очеве.

Боју коже одређује стотинак помјешаних гена. Људи свијетле косе и очију најчешће имају плавооке или зеленооке насљеднике.

Ако један родитељ има тамну, а други свјетлу косу, дијете ће бити тамније косе или ће добити средњу, помјешану нијансу. Ако је један од родитеља коврџаве косе, дијете ће такође бити коврџаво.

Све зависи и од тога да ли има доминантни ген мајке или оца. Доминантни гени су: тамна кожа, тамне очи, коврџава и тамна коса, велики нос, дебеле усне, широка брада. С друге стране, слаби гени су: свијетла и црвена коса, равна коса, плаве или сиве очи, свијетла кожа, љеворукост.

Начин на који ће гени дјеловати на дијете које тек поприма физички изглед не може увијек са сигурношћу да се предвиди. Физичке карактеристике особе резултат су интеракције више родитељских гена, па се не може знати крајњи исход.

Извор: Агенције