latinica  ћирилица
30/12/2017 |  09:07 ⇒ 14:12 | Аутор: РТРС

Храна из микроталасне је безбједна, али има мање витамина

Микроталасна рерна омогућава да се храна из замрзивача одледи или подгрије за неколико минута и буде спремна за конзумацију, захваљујући зрачењу фреквенције 2,45 гигахерца. Она храни не додаје ништа осим топлоте.

"Микроталасна је безопасна по здравље", каже Маргрет Морло, стручњак за исхрану, а то потврђује и Ина Стељес из њемачке Агенције за заштиту од зрачења.

Теоретски, могли бисте се ослонити само на микроталасну за подгријавање свих напитака и хране сваки дан. Али ипак постоје изузеци. На примјер, у исхрани нам је потребно свјеже воће и поврће, па ако мислите да би се оно могло заледити и потом одледити у микроталасној уз задржавање свих витамина - гријешите.

"Многи витамини су осјетљиви на температуру", каже Маргрет Морло.

Температура, свјетло и кисеоник смањују садржај витамина. Максимални губитак витамина је од 40 до 80 одсто, а фолати и витамин Ц могу и потпуно да се униште загријавањем.

"Електромагнетни таласи изазивају велике осцилације, посебно у молекулима воде у храни", каже Маргрет Морло. Те осцилације производе топлоту, па се намирнице са већим удјелом воде брже загрију од суве хране.

Важан је и избор праве посуде за подгријавање.

"Најбоље су посуде специјално произведене за микроталасне пећнице, али порцулан и стакло су такође добри", каже Анабел Оелм, из савјетодавног центра за потрошаче у Бремену.

"Никад се не смију користити пластичне посуде од меламина", истиче Андреас Хенсел, из њемачког Института за процјене ризика, владине агенције која даје савјете о сигурности хране.

Меламин загријавањем може да почне да отпушта формалдехид, који је штетан за здравље, у храну. Оелман истиче да микроталасна рерна често неравномјерно загрије храну.

Најбоље је оставити храну да стоји пар минута послије подгријавања, како би се топлота равномјерно распоредила, каже Маргрет Морло.

"Сигурносни механизми омогућавају да ван рерне буде врло мало зрачења за вријеме њеног рада", каже Стељес. Мало зрачења код исправних пећница може и да "исцури", али оно није опасно по здравље.

Као мјера предострожности препоручује се избјегавање непотребног излагања високофреквентном зрачењу. Зато њемачко Друштво за заштиту од зрачења препоручује да дјеца не стоје пред микроталасном или близу ње док се подгријава храна.

Извор: Б92