latinica  ћирилица
28/12/2017 |  16:13 | Аутор: РТРС

Како активирати метаболизам за добар дан?

Од онога тренутка када у првим јутарњим сатима отворите очи, малим корацима можете да почнете да сагоријевате калорије.
Спорт (Фото: Thinkstock) -
Спорт (Фото: Thinkstock)

Како пише "Ран хелти лајфстајл", сагоријевање калорија не значи да треба да гладујете или одлажете оброке, већ да промијените јутарњу рутину, како бисте губили килограме.

Наводимо пет савјета, који ће у почетку бити обавеза, а касније навика.

Трчите

Потребно је истаћи да се не захтијева превелики напор, нити вишесатно вјежбање. Довољно је да почнете да трчите у окружењу, или вјежбате на опреми коју имате код куће. Ова навика у јутарњим сатима помаже да убрзате метаболизам.

Интензивирајте тренинг

Поједине студије су показале да је довољно вјежбати само два и по минута, али високим интензитетом, чиме се сагоријева више од 200 калорија.

Вјежбе за мишиће

Најбољи начин да се потроше калорије током цијелог дана јесте да се убрза метаболизам у раним јутарњим сатима, тако што ћете радити неке вјежбе за мишиће. То можете да остварите малим тежинама, подижући тегове или друге реквизите док гледате јутарњи програм, и укључите неколико склекова или чучњева.

Доручкујте

Не одлажите доручак! Доручак је најважнији оброк за ваш метаболизам, и то је разлог зашто никада не треба да га прескочите. Прва ствар коју треба да урадите ујутро јесте да једете, а затим ће ваше тијело бити спремно да сагоријева калорије.

Не заборавите грицкалице

Ако не вјерујете да можете да једете и изгубите тежину – нисте у праву. Требало би само да обратите пажњу на оно што једете. Да би метаболизам функционисао, грицкалице треба да буду богате антиоксидансима и протеинима.

Извор: Б92