latinica  ћирилица
27/12/2017 |  08:59 ⇒ 09:06 | Аутор: РТРС

Изненадићете се- ово је сирће које хвале љекари!

Иако се код нас највише користе алкохолно и јабуково сирће, сирће од боровнице је веома здраво и - потцијењено.
Боровнице (Фото: gourmandistan.com) -
Боровнице (Фото: gourmandistan.com)

Сирће од боровница богато је хемикалијама које би могле да помогну у борби против деменције, сматрају стручњаци. Утврђено је и да ово је ово сирће због својих састојака добро за краткорочно памћење.

Истина, експеримент којим је доказано да ово сирће добро утиче на памћење спроведен је на лабораторијским мишевима, али с обзиром на то колико су боровнице добре за здравље, ни сирће од тог воћа не може да буде погрешан избор.

Када је ријеч о експерименту, мишеви којима је давано сирће од боровница имали су више протеина у нервним ћелијама, као и више супстанце која се временом уништава код пацијената обољелих деменције.

Научници из Јужне Кореје надају се да ово сирће исто дјелује и на човјека. У сваком случају, ово је веома важно откриће јер се процјењује да од деменције болује око 50 милиона људи, а према процјенама стручњака, 2030. године ће их бити 75 милиона.

За сада нема лијека за ту болест, због чега је било шта што може да успори напредовање деменције или да послужи као превенција - драгоцјено.

Извор: Мондо