latinica  ћирилица
26/12/2017 |  17:47 ⇒ 20:51 | Аутор: РТРС

Живот са инзулинском пумпом - свакодневни страх од игле сада је само прошлост (ВИДЕО)

Шест убода дневно, око 2.100 годишње, бол и страх – све то прати дјецу обољелу од дијабетеса који умјесто пумпом, инзулин у организам добијају путем ињекције. Да им живот може бити лакши потврђено је након Донаторске вечери 2012. године, када је за 48 дјеце обезбијеђена набавка инзулинских пумпи и потрошног материјала за годину дана.
Инзулинска пумпа - Фото: илустрација
Инзулинска пумпаФото: илустрација

Свакодневни убоди иглом, плач и страх – за кћерку Неле Шикарац били су главни непријатељи до девете године. Набавком инзулинске пумпе, тај страх је сада прошлост.

"Било је потребно пет пута дневно давати инзулин и када тај број помножите са 365 дана у години, добијете цифру од 1.820 убода. Са инзулинском пумпом је то сада само ружан сан који је иза нас", каже Нела Шикарац.

Њена кћерка већ шест година користи инзулинску пумпу коју је добила знатно прије донаторске вечери 2012. Те године у акцији  “С љубављу храбрим срцима“ прикупљала су се средства за куповину инзулинских пумпи и потрошног материјала за годину дана за 48 дјеце. Управо њено искуство било је једно од кључних у акцији јер је Наташа прва дјевојчица у Републици Српској којој је инсталирала инзулинска пумпа.

Значајну подршку цијелој причи дао је и Фонд здравственог осигурања који покрива набавку потрошног материјала. Ипак, инзулинске пумпе има тек 150 од око 400 дјеце обољеле од дијабетеса. Набавка пумпи након донатроске вечери била је највећа до тада и наш здравствени систем, када је ријеч о лијечењу дијабетеса, сврстала у сам врх.

“Та дјеца и дан данас носе ту инзулинску пумпу, а оно што је битно је да они с њом пуно боље расту са, имају бољу метаболичку контролу и њихова будућност је заиста добра“, рекла је доц.др Гордана Букара Радујовић, предијатар ендокринолог.

Оно што је тада била улога друштва, да бол и страх учине прошлошћу, улога је и сада. Осма донаторска вече “С љубављу храбрим срцима“ посвећена је Фонду солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству, како би свако дијете било сигурно сваког дана у години.

Након седам година, Српска ће коначно имати системско рјешење!