latinica  ћирилица
26/12/2017 |  09:26 ⇒ 09:26 | Аутор: РТРС

Шест стања која као симптом могу имати титрање ока (ВИДЕО)

Подрхтавање очног капка није риједак феномен, али то не значи да је безазлен. Ради се о присилном трзању очног капка са неконтролисаном контракцијом мишића, што је посљедица иритације нервних завршетака у капцима. Званично се назива блефароспазам или миомикрија ока.
Око - Фото: илустрација
ОкоФото: илустрација

И горњи и доњи капак могу да подрхтавају. Тај је осјећај прилично непријатан, а најчешћи узрок тога су стрес и премореност или излагање вјетру и хладноћи. Ипак, ако се симптом упорно јавља више од мјесец дана и имате осјећај да је све чешћи, то може бити знак да је вријеме да посјетите доктора.

Такође, ако се осјећај "играња" шири на друге дијелове лица и ако га прати отицање, тада би одмах требало да потражите савјет љекара. Ово су стања која као симптом могу имати титрање ока. Док су нека мање опасна и лакше се лијече, друга захтијевају дијагнозу и терапију:

1. Висок крвни притисак

Под утицајем наглих промјена крвног притиска може доћи до иритације очног живца, због чега капак почиње да се неконтролисано грчи. Ако вам се то често догађа, измјерите крвни притисак и потражите помоћ љекара, уколико он, послије више од три мјерења, остане повишен.

2. Синдром хроничног умора

За разлику од оправдане исцрпљености, карактерише га осјећај умора који траје дуже од шест мјесеци, болни лимфни чворови. Прије дијагнозе синдрома хроничног умора треба одбацити сумњу да се не ради о конкретној болести. Као најчешћи узроци наводе се анемија и низак крвни притисак. Жене и мушкарци са сталним осјећајем умора и подрхтавањем капка би требало да преконтролишу шећер у крви, хормоне штитне жљезде, полне хормоне, као и комплетну крвну слику како би се искључили други могући узроци.

3. Недостатак магнезијума

Код недостатка овог минерала, чести су грчеви у цијелом тијелу, па тако и у капцима. Пропратни симптоми су главобоља и поремећаји сна. Уз додатак магнезијума, требало би узимати и витамин Б.

4. Алкохолизам

Код титрања капка које је настало као посљедица оштећења мозга, до симптома долази због неправилног рада живаца. Престанак конзумације алкохола може да поправи то стање, али посљедице често остају у блажем облику. Осим тога, играње може да се јави и због претјераног уноса кофеина.

5. Паркинсонова болест

Паркинсонова болест је болест поремећаја покрета због смањења лучења хемијске супстанце допамина у дијелу мозга који има важну улогу у контроли вољних покрета. У случају овог узрока титрања капка, очито је и подрхтавање других мишића тијела.

6. Поремећај штитне жљезде

Сви хормони које штитна жљезда производи и регулише имају утицај на рад нервног система, као и на метаболизам цијелог организма. Уколико ти хормони нису у равнотежи, може доћи до лупања срца, подрхтавања капака и промјене у тежини. Ако је ријеч о пролазним "игрању" капака, које нема органске узроке, можете и сами покушати да зауставите непријатне контракције.

Извор: Агенције