latinica  ћирилица
25/12/2017 |  12:39 | Аутор: РТРС

Опрезно с бруфеном - остају посљедице којих нисте свјесни!

Већина људи сматра да су лијекови за које не треба рецепт релативно безбједни, јер су лако доступни и да немају опасне нежељене ефекте. Али, нова студија показало је да то није тачно!
Таблете (Фото: Thinkstock) -
Таблете (Фото: Thinkstock)

Најпопуларнији лијекови који се не издају на рецепт, као што су нестероидни антиинфламаторни лијекови (НСАИЛ), као и ацетаминофен, могу имати више дуготрајних и потенцијално негативних ефеката него што се мисли.

У најновијој студији о лијековима, објављеној у "Америчком часопису за епидемиологију", истраживачи су изнијели  закључак да међу женама дугорочна редовна употреба НСАИЛ и ацетаминофена повезана са повећаним ризиком од губитка слуха.

Према подацима прикупљеним од више од 55.000 жена, откривено је да оне које су узимале НСАИЛ као што је ибупрофен или ацетаминофен дуже од шест година, имају 9 до 10 одсто већи ризик од губитка слуха деценију касније. Оне које користе аспирин нису имале сличне проблеме са слухом.

Научници су навели да их брине што људи мисле да су НСАИЛ и ацетаминофен потпуно безбједни, те да не морају да размишљају о потенцијалним нуспојавама. Зато подстичу људи, посебно оне који користе ове лијекове због хроничног бола, да се прегледају и открију узрок бола, а не да га смирују лијековима.

Ова је најновија студија у низу која указује на питања о дугорочној безбједности лијекова против болова који се узимају без рецепта. Ако се користе према упутству, за повремено, краткотрајно олакшање бола, ови лијекови су релативно безбједни.

Али лијекове који се могу узети без рецепта многи рутински користе за честе главобоље и болове, па чак и прије тренинга да би избјегли упале мишића или послије тренинга.

Експерти их упозоравају да морају да буду свјесни потенцијалних лоших страна дуготрајне употребе аналгетика.

Недавне студије показале су да редовна употреба лијекова повећава ризик од срчане инсуфицијенције, проблема са бубрезима и хипертензије. Сада се показало да дугорочно коришћење лијекова може да оштети и слух.

Открића наговјештавају да лијекови или утичу на ћелије у уху или утичу на крв и проток кисеоника у осјетљивим дијеловима органа који могу угрозити слух.

Извор: Агенције