latinica  ћирилица
25/12/2017 |  08:26 ⇒ 08:38 | Аутор: РТРС

Намирнице које најбоље опорављају пушачка плућа

Конзумирање парадајза и јабука могло би да помогне у опоравку плућа бивших пушача. Истраживање је показало да одрасле особе које једу два парадајза и више од три порције јабука дневно имају спорији пад функције плућа у односу на особе које су ријетко конзумирале ове намирнице.
Парадајиз (фото:agromedia.rs) -
Парадајиз (фото:agromedia.rs)

Међутим, позитивно дејство изазива само свјеже воће и поврће, што значи да конзервиране и обрађене врсте немају жељени ефекат.

У оквиру студије школе "Џонс Хопкинс Блумберг" из 2002. године, процијењиван је утицај исхране на функцију плућа код више од 650 одраслих особа, а затим су исти тестови поновљени на истој групи испитаника 10 година касније.

Учесници из Њемачке, Норвешке и Велике Британије попуњавали су упитнике о својој исхрани и укупном уносу хранљивих материја, као и пролазу кроз спирометрију – поступак којим се мјери капацитет плућа да узимају кисеоника.

У обзир су узимани старост испитаника, висина, пол, индекс тјелесне масе, друштвено-економски статус и физичка активност.

Резултати су показали да је повезаност између исхране и функције плућа још већа код бивших пушача.

Утврђено је да хранљиве материје које се налазе у парадајзу и воћу, посебно у јабукама, помажу у опоравку оштећења на плућима која су проузрокована пушењем.

Извор: Агенције