latinica  ћирилица
24/12/2017 |  13:54 | Аутор: РТРС

Да ли је "удисање витамина" добро или лоше по здравље?

Једна компанија из Лос Анђелеса тврди да претвара лоше навике људи у добре, уз помоћ различитих врста витаминских замјена које могу да се удишу. Али медицински стручњаци кажу да не постоје студије које показују да је удисање хранљивих састојака боље од узимања витаминских таблета или једоставно добре исхране.
Свјеж ваздух  (Фото: ufitnesss.blogspot.com) -
Свјеж ваздух (Фото: ufitnesss.blogspot.com)

Витамини и замјене за храну су бизнис у вриједности од 13,4 милијарде долара годишње. Већина тих пилула се жваће или гута. Сада они могу да се удишу. Ови танки, метални распршивачи из "Удахни здравље", биотехнолошке компаније са Беверли Хилса, испуштају вапоризоване витамине, кофеин или мелатонин.

"Наша компанија заправо има за циљ да подигне свијет у ново доба функционалне инхалације. Можемо да изградимо производе око микронутриената и добрих састојака", наводи Даниел Волф Шапиро, директор компаније "Удахни здравље".

Компанија тврди да фармацеутски Б витамини у течном стању могу да се претворе у пару која задржава хранљиве вриједности и може да буде брзо абсорбована у тијелу.

"Ангажовали смо лабораторију, СН Лабс из Санта Ане, у Калифорнији и затражили да спроведу тест како би доказали да се течни витамини успјешно претварају у гасовито стање. То значи да су састојци, додати молекули, витамин и други, били присутни у течном, али и у гасовитом стању", истиче су-оснивач компаније Марио Данек.

Власник апотеке Дејвид Јашар продаје распршиваче у својој продавници и каже да се инхалатор за спавање, који садржи хормон мелатонин, најбоље продаје.

"Имамо много пацијената који долазе због џет-лега. Они се жале да мелатонин изазива главобоље и успаваност сљедећег дана. Оно што смо схватили у вези са тим призводом, са мелатонин производом посебно, је да не изазива споредне ефекте и дјелује много брже у року од 10 до 15 минута и можете мирно да спавате. Пробудите се освјежени."

Али, да ли је удисање витамина, прави начин?

"Веома је неприродно да се то ради кроз плућа. За витамине је предвиђено да заправо буду прогутани. Било да има или нема добробити, нисам видио ни једну контролну студију која би рекла да ли је то добробит или ризик, али медицина је добрим дијелом наука, док је такође добрим дијелом здрав разум", упозорава пулмонолог Стивен Табак.

Наравно, здраворазумски начин да унесете своју дневну дозу витамина и минерала је да се квалитетно храните.

Извор: Б92