latinica  ћирилица
22/12/2017 |  10:50 | Аутор: РТРС

Породица Марсили један од највећих медицинских феномена

Италијанска породица Марсили један је од највећих медицинских феномена - они не осјећају никакву бол нити физички притисак!

Шест чланова породице има ријетку мутацију гена због које посједују изузетно низак праг бола, што значи да су ломили кости и задобијали разне друге болне повреде, а да то уопште нису осјећали.

Научници проучавају ову породицу како би разумјели гене који су узрок овог феномена и створили нове методе за ублаживања бола, наводи часопис "ИФЛ сајенс".

Чланови породице Марсили могу да задобију опекотине или да сломе неку кост, а да се понашају као да је све у реду.

Марсилијеви посједују нормалну грађу нервних влакана који не функционишу како би требало, наводи руководилац истраживања професор Џејмс Кокс са Универзитета у Лондону.

Он објашњава да раде на томе да боље разумију зашто Марсилијеви не осјећају бол, како би то могло бити искориштено у новим третманима за ублажавање бола.

Чланови породице су мајка стара 78 година, двије кћерке - 52 и 50 година, као и њихова дјеца, два младића који имају по 21 годину и дјевојка од 16 година.

Научници су ову генетску мутацију назвали "Марсили синдром".

Кћерка Летиција каже да они своје особине никада нису посматрали као нешто негативно, иако овај феномен има и лоших страна. На примјер, често озлиједе непце врућим пићем, јер нису свјесни да се при томе опеку.

Њен син има изузетно осјетљиве глежњеве због бројних микроломова које је задобио док је играо фудбал, а бол није осјећао.

Генетичари вјерују да ова породица представља вриједан примјер за разумијевање генетике бола, што би могло бити искориштено код људи који пате од хроничног бола.

Због тога су научници узели ДНК узорак од сваког члана породице и мапирали гене, док на крају нису открили нову мутацију у гену /ZFHX2/.

Затим су узгојили мишеве са истом мутацијом у том гену. Очекивано, и мишеви су развили знатну толеранцију на бол.

Извор: Срна