latinica  ћирилица
18/12/2017 |  20:40 ⇒ 21:09 | Аутор: РТРС

Зашто треба јести броколи?

Бројна истраживања су потврдила да исхрана богата броколијем помаже у спречавању рака дојке, желуца и дебелог цријева. Осим тога, ова врста купуса дјелује превентивно и против катаракте, штити од атеросклерозе и повишеног притиска.
Броколи - Фото: илустрација
БроколиФото: илустрација

За љековита својства броколија заслужан је састојак сулфорафан који показује антитуморско дјеловање према наведеним типовима карцинома. Према ријечима стручњака, сулфорафан активира организам на стварање ензима који имају антитуморско дјеловање. Да би се постигло што боље превентивно дејство, неопходно је недјељно да се поједе килограм броколија. На тај начин ризик за појаву злоћудних болести двоструко се смањује.

Добро одабран свјеж плод може да се чува у фрижидеру најдуже недјељу дана. Пере се непосредно прије припреме. У замрзивачу може да се чува и до годину дана.

Да бисте сачували што више хранљивих састојака приликом кувања, броколи кратко обарите у кључалој посољеној води, најдуже пет до шест минута.

Броколи се посебно препоручује трудницама јер садржи веће количине фолне киселине и чак девет витамина из групе Б. Осим тога, жене које уносе велике количине фолне киселине смањују ризик за оболијевање од карцинома материце и плућа. Садржи и минерале калцијум, магнезијум, калијум и знатне количине гвожђа. Зато он и јесте, по препоруци стручњака, на врху топ-листе намирница важних за здраву исхрану.

Исхрана богата броколијем позитивно дјелује и на здравље коже, косе и ноктију. У сврху љепоте може да послужи прохлађена вода у којој је куван броколи. Умивање овом водом хидрира кожу и доприноси љепшем тену.

Извор: Вечерње новости