latinica  ћирилица
13/12/2017 |  18:18 | Аутор: РТРС

Потрага за могућим сигналима из НЛО - а у нашој галаксији

Научници који раде на пројекту "Брејктру лисн" почињу потрагу за евентуалним знаковима ванземаљске технологије на издуженом астероиду, првом тијелу које је у Сунчев систем стигло из система друге звијезде.
Почела потрага за сигналима на мистериозном астероиду - Фото: nezavisne novine
Почела потрага за сигналима на мистериозном астероидуФото: nezavisne novine

Овај специфични астероид назван "Оумуамуа" долази из међузвјезданог простора и дужина му је десет пута већа од ширине, тако да личи на цигарету. Циљ иницијативе, коју подржава милијардер руског поријекла Јури Борисович Милнер, јесте да радиотелескопом буде утврђено стижу ли са необичног тијела радио-сигнали.

Из пројекта је саопштено да су "истраживачи који раде на 'превозу на велике удаљености' већ раније утврдили да би облик игле или цигарете могао бити највјероватнији за међузвјездане летјелице, јер он минимализује трење и оштећења која могу узроковати међузвјездани гасови и прашина".

Објекат, чији назив на хавајском језику гласи "Гласник из далека", први је открио телескоп "Пан-СТАРРС 1" на Мауију, на Хавајима, 19. октобра. Већина научника вјерује да је "Гласник" природни објекат. Прије свега, посматрања показују да је он највјероватније компактног, стјеновитог састава са високим процентом метала.

Црвенкаста боја указује да би на њему могло бити органских материја уобичајених за комете.

Извор: Независне новине