latinica  ћирилица
13/12/2017 |  10:24 | Аутор: РТРС

Како новогодишњи празници утичу на наше здравље?

Док су за једне новогодишњи празници најљепши дани у години, други кажу то вријеме стресно и напорно. Ево шта каже наука - прочитајте и вратите осмијех на лице.
Поклони (фото:beleske.com) -
Поклони (фото:beleske.com)

Према новијим истраживањима, просјечна породица дневно проведе свега 36 минута заједничког квалитетног времена, а у друштву пријатеља још и мање.

Међутим, научно је потврђено да људи који проводе више времена у кругу породице и пријатеља имају далеко позитивнији поглед на живот, мање су подложни стресу, депресији и хроничним болестима.

Зато искористите новогодишње празнике као ријетку прилику за дружење, опуштање, елиминацију нервозе, стреса и депресије.

Давање и примање поклона може имати велику корист за људски организам. Наиме, током давања и примања поколона ослобађају се допамин и окситоцин, хормони који имају вишеструке користи за здравље човјека.

Допамин је познат као хормон среће и задовољства, смањује стрес, тугу, немир, тејскобу и остале негативне емоције. Осим тога, тај хормон је веома важан за развој и одржавање когнитивних функција попут концентрације, памћења, планирања, одлучивања, логичног размишљања.

Окситоцин је познат и као хормон љубави. Појачано се лучи током физичког контакта, додира или загрљаја, ослобађа се и за вријеме смејања, али и када дајемо или примамо поклоне. Овај хормон сузбија анксиозност, јача имуни систем, смањује ризик од кардиоваскуларних болести.

Поклони не морају бити скупи или екстравагантни. Скромна, али пажљиво одабрана ситница може оставити далеко већи траг у срцу особе коју даривате, имајте то на уму.

Квалитетан одмор и добар сан су веома важни за цјелокупно здравље човјека. Божић, Нова година и неколико нерадних дана који прате те празнике, идеално су вријеме за одмор тијела, као и за кратке епизоде дремања током дана.

Неколико минута дневног сна може смањити стрес, помоћи кардиоваскуларној функцији и побољшати концентрацију и памћење.

Ипак, савјетује се одмор у облику кратког дремежа на фотељи или каучу, јер би вас одмор на кревету могао одвести у дубок сан, што може негативно да се одрази на ноћно спавање.

Постоји много истраживања која потврђују добробити краткотрајног дневног сна. Једну од њих спровела је и НАСА. У истраживању су учествовалу пилоти којима је током радног времена било допуштено спавање у трајању од 26 минута. Након тога, њихова продуктивност је повећана за чак 34 одсто.

Извор: Мондо