latinica  ћирилица
11/12/2017 |  13:26 ⇒ 13:50 | Аутор: РТРС

Јапан- Рај који је изграђен да заустави сукобе (ФОТО)

Хираизуми је у Јапану познат и као Чиста земља. Јапанцима је ово мјесто изузетно важно, али осим њих, ријетко ко је чуо за мјесташце од само 8 хиљада становника.
Харизими  (Фото:jnize.com) -
Харизими (Фото:jnize.com)

Створити Будистички рај на Земљи био је циљ Фуђиваре но Кијохире, који је живио на прелазу из 11. у 12. вијек.

Када је имао седам година, погубљен му је отац, а мајку су натјерали да се уда за очевог убицу.

Кијохира је тако одрастао међу смртним неријатељима, а годинама касније, убијени су и његова жена и дијете.

Умјесто да настави с уобичајеном праксом у то вријеме, осветом и издајом, окренуо се стварању онога што је познато под називом Чиста земља.

Циљ је био да све душе, пријатељске и непријатељске, људске, али и животињске, нађу утјеху и живе у хармонији на једном мејсту. Тако је Кијохира почео да гради село с храмовима, пагодама и вртовима, а његов углед миротворца ширио се све до Кине.

Наредних 100 година мир је владао Хираизумијем под управом Кијохириних потомака, али ратник Минамото успоставио је своју диктатуру.

Услиједили су вијекови занемаривања величанствених зграда које је Кијохира изградио, али упркос томе, једна је преживјела. Златна дворана и данас је једна од најважнијих грађевина Јапана.

Захваљујући својој дугој и бурној историји, ово мјесто у регији Тохоку стекло је заштиту УНЕСКО, а међу туристима највише привлачи љубитеље историје и јапанских обичаја.

Хираизуми је мало мјесто које се може обићи пјешице, бициклом или туристичким аутобусом који кружи читавим селом.

Један од храмова је Чусон-ђи, у којем је живјело 300 монаха. Данас се у главној дворани врше ритуали, којима могу да присуствују и посјетиоци, а ту је и музеј националног блага у којем се налазе бројне скулптуре Буде.

Већи од овог био је храм Моцу-ђи, у којем је било 500 монаха, а према записима био је без премца. Данас су остали само темељи...

Једина зграда која је остала нетакнута читавих девет вијекова је Конђикидо - Златна дворана. Изграђена је од црвене сандаловине, прекривене златом. И данас одушевљава бројне турист.

Извор: Агенције