latinica  ћирилица
08/12/2017 |  15:17 | Аутор: РТРС

Хибернација би могла да спасе животе људи обољелих од рака

Научници већ годинама раде на томе да људску хибернацију претворе у стварност, с циљем да пацијенту обезбиједе потребно вријеме да лијекови против рака почну да дјелују.

Професор интензивне његе и медицине у Универзитетској болници у Лондону Мервин Сингер рекао је да његов тим ради на лијеку који би могао да дјелује тако да виталне људске органе попут срца, мозга и артерија пребаци у хибернетичко, "успавано" стање. Овај метод могао би да сачува хиљаде живота пацијената који доживе срчане и мождане ударе.

Професор Сингер вјерује да би хибернација могла да сачува ћелије од смртоносне трауме која се дешава током поступка реанимације у хитним случајевима.

Траума, која носи назив реперфузијска повреда, настаје када се крв скупи у ткиву и зачепи артерије према срцу или зауставља рад срца и доводи до можданог удара.

Логично је да љекари раде на томе да ове пацијенте што прије врате у живот, односно поврате њихову циркулацију уграђивањем стента или отварањем артерија.

Али, шок до којег долази након убрзаног повратака крви и кисеоник изазивају упалну реакцију која уништава виталну артерију, срце и ткиво мозга, и може опет да изазове смрт.

Први тест на људима заказан је за сљедећу годину. Уколико се покаже да би овај лијек могао да заштити пацијента од реперфузијске повреде, то би било прво успјешно лијечење хибернацијом након 20 година експериментисања.

Научници годинама анализирају животиње у стању хибернације и њихову способност да успоре пулс, мјесецима снизе температуру тијела близу тачке која узрокује смрт, а да не оштете мозак и друге виталне органе.

Вјерује се да исто дејство може да проузрокује и лијек који ће на исти начин заштитити људе и излијечити их од дијабетеса, Алцхајмера и рака.

Италијански научници истражују могућност увођења пацијената који болују од рака у стање хибернације како би им охладили тијело на 13 степени и покушали да спријече ширење рака и убију више ћелија тумора радијацијом.

Тестови још нису почели да се врше на људима.

Извор: Б92, Klix.ba