latinica  ћирилица
07/12/2017 |  19:50 | Аутор: РТРС

Предности конзумирања бијелог лука у зимском периоду

Бијели лук се с правом сматра једним од најчудеснијих природних лијекова. Због богатог терапијског састава, на основу бијелог лука израђено је много лијекова, а стручњаци препоручују да овај производ употребљавате сиров, поготово зими.
Бијели лук - Фото: Screenshot/YouTube
Бијели лукФото: Screenshot/YouTube

Природни антисептик


Много студија потврдиле је да бијели лук има бројна антибактеријска својства. Тајни састојак лука је алицин, који је природни антибиотик и најбоље оружје против бактерија, гљивица и вируса. Интересантно је да бијели лук мора да буде присутан у оброку војника и спортиста, јер је способан да повећава ефикасност и издржљивост.

Против вируса


Бијели лук је најбољи природни лијек за вирусе, што је посебно важно у хладној сезони. Посебно ће вас бијели лук спасити од прехладе, грипе и херпеса. Редовна употреба овог производа помаже у јачању имунитета. Стручњаци тврде да је дневна доза бијелог лука за опште јачање здравља одраслих од 2 до 5 грама свјежег лука.

За варење


Бијели лук је важан јер помаже стомаку да свари тешку храну, а такође уклања холестерол из тијела.

Побољшање кардиоваскуларног здравља


Бијели лук у исхрани је такође користан за кардиоваскуларни систем, јер помаже да крв постане још течнија. Ово смањује вјероватноћу крвних угрушака који се заглаве у крвне судове. Дакле, бијели лук је посебно пожељан за људе који су имали срчани удар. Истраживања указују на то да бијели лук може имати позитиван утицај на артерије и крвни притисак.

Антиканцерогена својства


Љекари називају бијели лук ефикасном превенцијом против рака. Чињеница је да активне супстанце овог производа потискују слободне радикале, које, према бројним студијама, доприносе развоју тумора.

Савјет плус: Ко не би требало да једе бијели лук?
Упркос свим предностима, бијели лук не би требало да једу људи који имају чир на желуцу или пате од гастритиса.

Извор: Независне новине