latinica  ћирилица
06/12/2017 |  09:00 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Први пацијент у БиХ добио вакцину против рака

Први пацијент у БиХ је званичним путем већ добио вакцину "цимавакс" /ЦИМАваx/, а ускоро ће бити доступна и осталима, изјавила је доктор Сораида Акоста-Брукс, један од стручњака с Кубе који су заслужни за дјелотворну вакцину за лијечење рака плућа.
Цимавакс - кубанска вакцина - Фото: илустрација
Цимавакс - кубанска вакцинаФото: илустрација

Она је за "Независне новине" рекла да је "Вама компани" регистрована у БиХ, да је први пацијент већ укључен у терапију вакцинама, које ће средином децембра бити доступне и осталим пацијентима.

Акоста-Брукс је истакла да је успјешност ове вакцине веома велика и да се, прије свега, огледа у томе што је потпуно сигурна за употребу, нема нуспојава и што је омогућила великом броју обољелих који су је користили изљечење или продужење живота, а што је још важније, квалитетног живота.

"Код рака плућа три мјесеца живота послије откривања је успјех, а примјеном вакцине имамо огроман број пацијената који су имали по девет година квалитетног живота. То су године када људи имају времена за себе, за породицу и посао", рекла је ова кубанска љекарка.

Она је навела да је истраживање на овој вакцини почело још 1995. године и да су били укључени многи пацијенти у различитим стањима, као и у самим клиничким истраживањима, али и они који су се јављали долазећи на прегледе због болести.

"Могу рећи да смо постигли много тога. Вакцина је данас лијек који је излијечио или бар продужио живот огромном броју пацијената", нагласила је Акоста-Брукс.

Извор: СРНА