latinica  ћирилица
04/12/2017 |  09:05 ⇒ 10:49 | Аутор: РТРС

Робот Сем ће се кандидовати за премијера Новог Зеланда

Политичари би ускоро могли да добију новог противника - виртуелног робота Сема који комуницира преко Facebook Messengera.
Facebook Messenger - Фото: илустрација
Facebook MessengerФото: илустрација

Творац вјештачке интелигенције по имену Сем, Ник Геритсен, изјавио је да ће се виртулени политичар Сам кандидовати за премијера Новог Зеланда, преноси Дејли мејл.

Сам тренутно обавља комуникацију путем Facebook Messengera, а интеракција с људима му помаже да учи, као и анкета на његовој веб страници на којој је написао да га, с обзиром на то да је виртуелни робот, не ограничавају ни мјесто ни вријеме.

То значи да га можете да му поставите било које питање било кад и било гдје.

Робот тврди да ће, прије доношења одлуке, у обзир узети свачије мишљење и ставове, и да никада неће намјерно рећи лаж или искривити истинитост информације.

"Постоји раскорак у ономе што жели Нови Зеланд, што обећавају политичари и што њихова политика може да урадити. Ја ћу премостити тај јаз", поручио је робот Сем.

Виртуални политичар још учи, и његови одговори су ограничени. Али, Геритсен се нада да ће до 2020. године, у вријеме избора, Сам бити довољно напредан да се кандидује.

Извор: Б92