latinica  ћирилица
04/12/2017 |  08:39 | Аутор: РТРС

Шпанија: Изронио град који нестао прије пет деценија (ВИДЕО)

Велика суша узроковала је појављивање изгубљеног шпанског града само се издигао из воде која га је прекривала
Град Мансила де ла Сиера у долини Ла Риоја (Фото: Pinterest) -
Град Мансила де ла Сиера у долини Ла Риоја (Фото: Pinterest)

Велика суша узроковала је појављивање изгубљеног шпанског града само се издигао из воде која га је прекривала, пише IFL Science.

Тако су откривене рушевине старог града како је стајао кад је напуштен деценијама прије. Град Мансила де ла Сиера може се пронаћи у успаваној долини Ла Риоја у сјеверној Шпанији, а 1959. људи су из њега премјештени како би се направило мјеста за изградњу Нови Мансила резервоар, који омогућује наводњавање пољопривредног села Алто Најерила.

Након што је локално становништво исељено у оближњи градић, резервоар је преплављен водом, запљускујући и скривајући остатке града. Али, након јако сувог и врућег љета 2017, тихи планински градић још је једном угледао сунце пружајући невјероватан призор локалцима и туристима.

И не само то – они су могли ући у куће напуштене прије више од пет деценија, а старији становници били су погођени осјећајем носталгије док су крочили својим некадашњим домовима.

– Старији људи пролазе улицама свог родног града пуни емоција, узбуђено показујући унуцима остатке својих кућа, рушевине које су некада биле њихови домови – рекао је локалац Роцио Менендез.

Феномен израњавања старих остатака испод воде све је чешћи са све топлијим љетима, а обично се догађа задњих дана у августу након дужег сушног раздобља.

Шпанија има чак неколицину села која су потопљена у води због конструкције резервоара у 20. вијеку, укључујући Сан Рома де Сау, хиљаду година старо село с римским рушевинама, као и Медиано, у којем се црква из 16. вијека налази под водом.

У 2015. години се ниво воде у мексичком Незахуалкојотл резервоару спустио за чак 25 метара, откривајући рушевине храма Сантијага из 16. вијека. Та је црква била изворно напуштена 1770-их због куге, а цијело је мјесто потопљено након изградње оближње бране 1966.

Извор: Novosti online