latinica  ћирилица
03/12/2017 |  09:18 | Аутор: РТРС

Научници тврде: Љубав на први поглед не постоји!

Психолози с Универзитета Гронинген у Холандији истраживали су феномен који се најшешће повезује са романтичним комедијама.
Пољубац - Фото: dnevnik.hr
ПољубацФото: dnevnik.hr

Разочаравајућа вијест за све романтичне душе јесте закључак научника да је оно што људи сматрају љубављу на први поглед заправо само јака физичка привлачност.

Истраживање је спроведено на 396 учесника, од чега је било 60 претежно хетеросексуалних жена, а велика већина холандски и њемачки студенти.

Учесницима су путем онлајн анкете постављена питања у вези са њиховом тренутном љубавном везом (уколико је имају), а затим су им показиване фотографије странаца чију су привлачност учесници оцјењивали. Испитаници су имали задатак да истакну сва осјећања љубави, укључујући интимност, страст, посвећеност и ерос, која су била мјерена изјавама као што су "осјећам да смо једно другом суђени".

Такође су одговарали на питање да ли су икада осјетили љубав на први поглед.

Након тога су спроведена даља истраживања, која су укључивала кратко упознавање, гдје би учесници провели 20 или 90 минута упознајући једни друге.

Научници су им након тога поново постављали питања у вези са њиховим потенцијалним паровима.

Узимајући у обзир резултате свих испитивања, 32 учесника (од којих су већина мушкарци), одговорила су да су 49 пута осјетили љубав на први поглед. Међутим, ријеч је о снажној физичкој привлачности, с обзиром на то да се скала привлачности састојала од пет тачака, а да се девет одговора преклапало.

То није био случај с кратким упознавањима, гдје није било обостраног признавања љубави на први поглед.

- Наши резултати су показали да љубав на први поглед на стварном састанку не личи ни на страствену љубав, нити љубав уопште - истичу стручњаци.

Извор: Агенције