latinica  ћирилица
29/11/2017 |  18:43 | Аутор: РТРС

Синдром компјутерског ока

Синдром компјутерског ока не оштећује очи нити изазива очне болести, али доводи до његовог површинског исушивања, због чега око осјећа напор јер мора да се фокусира
Око - Фото: илустрација
ОкоФото: илустрација

Уколико у току дана проводите дуже од три сата испред рачунара, може да вам се догоди да повремено дупло видите или да вам вид буде замагљем. Ако уз то осјећате главобољу, замор, болове у врату и леђима, вјероватно патите од синдрома компјутерског вида. Особе које сједе испред компјутера недовољно трепћу јер су усредсређене на оно што раде, па долази до исушивања и умора очију, упозоравају истраживачи из Националног института за здравље у Вашингтону.

- Синдром компјутерског ока не оштећује очи нити изазива очне болести, али доводи до његовог површинског исушивања, због чега око осејћа напор јер мора да се фокусира - објашњава др Рејчел Бишоп, руководилац стручног тима.

Синдром компјутерског вида може да изазове лошу продуктивност у раду код одраслих, а код дјеце тешкоће у учењу и лошије оцјене у школи. Дјечији вид додатно оптерећује вишесатно играње игрица на компјутеру или таблету, упозоравају стручњаци, тврдећи и да је све више кратковиде дјеце због претјераног коришћења ручних електронских уређаја.

- Да би се избјегао синдром компјутерског вида треба да користите капи за очи које одржавају влажност и по могућству треба правити паузе након 15 минута рада - поручује др Бишоп.

Извор: Новости