latinica  ћирилица
29/11/2017 |  12:14 ⇒ 14:20 | Аутор: РТРС

У овој години шест случајева заражених ХИВ-ом

У Републици Српској је регистровано 113 лица заражених вирусом ХИВ-а или обољелих од сиде, од којих је шесторо пријављено ове године, речено је у Институту за јавно здравство Републике Српске.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

"Сви регистровани у овој години су мушкарци. Четворица су ХИВ позитивна, а двојица су обољела од сиде", рекла је  начелница Службе за епидемиологију у Институту Љубица Јандрић.

Према њеним ријечима, од посљедица сиде у Републици Српској до сада је умрло 20 лица.

Она је навела да је у овој години уочен пад броја обољелих од сиде или заражених ХИВ вирусом, додајући да су, од укупног броја регистрованих, 80 одсто мушкарци.

Јандрићева каже да највећи број регистрованих има од 30 до 39 година.

"Најучесталији пут преношења ХИВ инфекције и даље је хетеросексуални контакт у 48 одсто, те хомо/бисексуални у 34 одсто", рекла је Јандрићева.

Она је навела да се тренутно на Клиници за инфективне болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске антиретровирусном терапијом лијече 54 лица.

Према подацима Свјетске здравствене организације, вирусом ХИВ-а заражено је око 36,7 милиона људи, а у 2016. години регистровано је 1,8 милиона новоинфицираних.

На иницијативу Свјетске здравствене организације и Генералне скупштине УН, 1. децембар се у свијету обиљежава као Свјетски дан борбе против сиде.

Извор: СРНА