latinica  ћирилица
28/11/2017 |  11:37 | Аутор: РТРС

Наши преци потичу из Африке и Азије?

Најновија открића указују да преци модерних људи потичу из Африке и Азије, одакле су се раселили по Земљи.

Лобања пронађена у Кини могла би да промијени разумијевање људске еволуције, тврде научници који су проучили "дали лобању", откривену у Кини прије 40 година.

Она је припадала људском претку хомоеректусу и очувана је изненађујуће добро.

Та лобања има необичне сличности са модерним хомосапијенсом, а нова истраживања сугеришу да је слична примјерку пронађеним у Мароку.

Већина антрополога вјерује да се људска врста појавила у Африци прије 200.000 година, те да се једна група одвојила 80.000 година касније и проширила по свијету.

Али, ново истраживање отвара могућност теорији да су се људи развили и у источној Азији, а не само у Африци.

Могуће је да су постојали периоди интензивног мијешања када су ти рани људи из Азије ишли у Африку и обрнуто - то би значило да су модерни људи сачињени од ДНК предака из Африке и Азије.

Многи познати академици годинама су одбацивали такве теорије, а неки су чак тврдили да су измишљене само да би се истакла улога Кине.

Ипак, ново откриће баца сасвим другачије свјетло за развој људске расе.

Постаје извјесна могућност да рани модерни људи можда нису били изоловани на једном мјесту, док су им се развијале карактеристике, већ да су се ширили широм свијета.

Могуће је да је долазило до размјена генетског материјала између раних људи у Африци и оних у источној Азији, преносе научни портали.

Извор: СРНА